Пациентски организации скочиха срещу новия модел

16.07.2019

Източник: в. Монитор 

Пациентски организации скочиха срещу новия здравноосигурителен модел веднага след като беше представен от министър Кирил Ананиев. Как ще се осигуряват деветте категории български граждани, за които държавата плаща 6% здравна осигуровка, попита по време на кръглата маса адвокат Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Сред попадащите в тези категории са държавните служители, учениците, студентите и затворниците. Адвокат Таушанов предложи да бъде създаден фонд за обезпечаване на лица, пострадали при лекарска или медицинска грешка.

"Не бяха дадени отговори на поставените от нас въпроси по време на дискусиите в рамките на една година, откакто бяха представени два вариант за ново осигуряване, а сега се предлага един." Това пък заяви председателката на

Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева и също повдигна въпроса за държавните служители. "Бихме подкрепили увеличаване на здравната вноска, но само при въведен строг контрол", допълни тя. Георгиева постави и въпроса кой ще плаща лечението на редките и онкологичните заболявания, чиито терапии са изключително скъпи. Срещу модела се изказа и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му той цели да свали политическата отговорност от политиците. ,Ако бъде приет, ще пострада достъпността на хората до медицинска помощ Те няма да имат достатъчен обем медицински грижи. Ще пострадат още възнагражденията на лекарите и медицинския персонал", категоричен бе той. Д-р Николай Шарков от Българския зъболекарскси съюз посочи, че преди да бъде предложен моделът, не е направена оценка на риска.


© 2023 BBA All rights reserved!