Първата болница с частна собственост в България и Източна Европа

20.05.2016

Източник: zdrave.net

 

Първото лечебно заведение с частна собственост В България и Източна Европа - Медицински комплекс "Хигия" ще отбележи 25 години от създаването си след месец. Основан е през 1991 г. В Пазарджик от доц. Стайко Спиридонов. От тогава до днес, под негово ръководство, болницата ежегодно успешно се развива и модернизира, прилагайки най-добрите европейски практики В медицината. Създаден като болница с 10 легла, днес Медицински комплекс "Хигия" е разположен В модерна 7-етажна сграда, на площ от 6000 кв. м. включва диагностично-консултативен център, многопрофилна болница за активно лечение със 150 легла и групова практика от фамилни лекари.

Към днешна дата В МБАЛ "Хигия" функционират: Хирургично отделение, Отделение по лицево-челюстна хирургия, Отделение по анестезиология и интензивно лечение, Отделение по детски болести, Акушеро-гинекологично отделение, Кардиология с катетеризационна зала за интервенционална кардиология, Урологично отделение.

Операционният блок на болница "Хигия" разполага с операционни зали, оборудвани със съвременна медицинска апаратура за ендоскопски и лапароскопски хирургични интервенции. Залите са снабдени с дистанционно управляеми камери за запис на всяка интервенция. С това е създадена възможност за визуализация на посочените дейности в реално време с учебна и консултативна цел. Средногодишно капацитетът на болницата е около 9500 преминали болни.

В Диагностично-консултативен център "Хигия" се осъществява диагностика и лечение, консултации и наблюдение на болни по всички специалности. ДКЦ "Хигия" разполага с клинична, микробиологична и патоморфологична лаборатории, структура по образна диагностика и модерни апаратни комплекси за надеждна диагностика и съвременно лечение. Капацитетът за прием на болни В ДКЦ "Хигия" средногодишно е над 100 000 пациенти. Ежедневно преминалите пациенти са около 350, с над 400 медицински услуги към тях.

През годините болница "Хигия" се утвърди като лечебно заведение, в което основният принцип на работа е основан на традициите и професионализма. В навечерието на своя празник медицинският комплекс ще разшири дейността си и до дни в него ще заработи нова, най-съвременна апаратура за интервенционално лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Дарителската и хуманитарна дейност на "Хигия" АД и лично на доц. Спиридонов през тези 25 години трудно може да бъде обхваната в цифри и факти. През 1999 г. със собствени сили и средства "Хигия" организира полева болница в Турция. На 1 септември, броени дни след разрушително земетресение екип на лечебното заведение заминава за град Адапазаръ и остава в южната ни съседка цял месец. "Хигия" е единствената болница, която се отзовава за мисията. Помощта, оказана от българските медици на пострадалите в Турция е абсолютно безвъзмездна.

Отново по инициатива на изпълнителния директор на МБАЛ "Хигия" през август 2014 г., лечебното заведение изпраща два медицински екипа, линейка и медикаменти в помощ и на пострадалите от катастрофалното наводнение в българския град Мизия.

Болница "Хигия" ще отбележи своя 25 - годишен юбилей в средата на месец юни, като домакин на среща на Съвета на Европейския съюз на частните болници.


© 2023 BBA All rights reserved!