Парламентарната здравна комисия реши: Без авансови плащания за болниците. Предложението беше внесено от депутати от БСП

23.03.2018

Източник: в. Труд

Болниците няма да могат да получават при нужда авансови плащания от страна на НЗОК. Това стана ясно след като парламентарната здравна комисия отхвърли предложението на депутати от БСП да има възможност за заплащане на 30% аванс на изпълнителите на медицинска помощ.

Според д-р Валентина Найденова, която бе сред вносителите на предложението, промяната би дала нужното спокойствие за работа на болниците без финансови притеснения. Зам.-здравният министър Жени Начева обясни, че Министерството на здравеопазването не подкрепя това предложение, тъй като договорните партньори на НЗОК са 16 000 и подобно авансово плащане ще затрудни процеса им на отчетност.

Депутатите от здравната комисия в парламента отхвърлиха и друга идея на БСП - за по-строги правила за приватизация на общинските болници.

От левицата искаха лечебните заведения, които са част от Националната здравна карта, да се включат в списъка на дружествата от Национална сигурност и да подлежат на техните критерии за приватизация. Срещу това отхвърлено предложение на левицата се обяви и председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, според която то противоречи на конституцията.

 


© 2024 BBA All rights reserved!