Пари за спешна помощ няма. НЗОК отложи плащането на надлимитна дейност за неопределено време

02.06.2017

Източник: в. Труд

НЗОК не възнамерява да заплати надлимитната дейност на болниците за 2016 г. на този етап - около 20 млн. лв., формирани основно от спешни случаи. Евентуално отпускане на парите може да бъде обсъдено едва след като се направи анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г., съобщиха от здравната каса в четвъртък.

Междувременно най-голямата спешна болница в страната - УМ БАЛ "Пирогов" обяви преразход само за месец май в размер на половин милион лева. "80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни и спазването на зададения лимит означава, че болницата трябваше да преустанови дейност още преди седмица", посочиха от лечебното заведение вчера. От там обаче отказват засега да дадат информация за преразходите на болницата от началото на годината.

По думите на проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност, ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" е силно загрижено, тъй като направената наскоро промяна на лимита на болницата не отразява реалните нужди на обществото за получаване на спешна медицинска помощ. Неизплащането на тези средства би изправило болницата и пациентите пред сериозно изпитание.

В отговор НЗОК помести на сайта си таблица със средствата, разпределени по месеци, които ще бъдат отпуснати на "Пирогов" за лечебна дейност. От там се вижда, че и с предвидения буфер от 3%, преразходът няма да се покрие. Парите за юни са 3,28 млн. лв., а за юли - 3,14. За сравнение тези за май са 3,44 млн. лв.

През януари Надзорният съвет на НЗОК реши да изплати надлимитната дейност на болниците със средства от резерва на фонда. Общата сума възлиза на над 19,2 млн. лв. и трябваше да бъде преведена на лечебните заведения след 1 април, за да се съобрази с влизането в сила на Националния рамков договор за 2017 г.

В края на март обаче стана ясно, че в резерва на касата няма пари за плащане на надлимитната дейност заради очертаващия се преразход по други пера.


© 2024 BBA All rights reserved!