Пандемията пренарежда медицинския бизнес Невиждан ръст на индустрията на личните предпазни средства

05.05.2020

Източник: в. Дума 

Още в началото на разпространението на вируса SARS-CoV-2, причинител на болестта КОВИД-19, бе ясно, че ще настъпят сериозни промени във всички сфери на производството и търговията по целия свят. Преди разпространението на заразата през 2019 г. пазарът на стентове процъфтяваше - както заради напредъка на медицината, така и заради ръста на възрастното население и начина на живот, който води до увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания. Преди пандемията глобалният пазар на тези медицински изделия възлизаше на $5 млрд, като според едни прогнози се очаква след 10 години да достигне над $7 млрд., а според дружи $11,3 милиарда.

Но в началото на април от GlobalData прогнозираха, че пандемията ще свие този пазар, особено в силно засегнатите от КОВИД-19 региони и страни като САЩ и Италия. Според британските анализатори, въздействието на пандемията върху спешните животоспасяващи сърдечно-съдови процедури ще бъде минимално. Но миниинвазивните процедури на пациенти, които не изпитват в момента остра нужда от медицинска помощ и може състоянието им да бъде поддържано стабилно само с лекарства, се отложиха във времето по препоръка на различни медицински институции.

В друго свое проучване GlobalData очаква в групата на минимално инвазивните терапии Medtronic (световният лидер в областта на медицинските технологии, услуги и здравни решения) да демонстрира бавен растеж заради КОВИД-19. Въпреки това е голямо търсенето на определени продуктови линии, като например респираторите, чието производство Medtronic планира да увеличи до пет пъти над нивата от преди пандемията. Логично е индустрията на личните предпазни средства да бележи почти невиждан ръст.

Маските N95, известни като маски FFP2 в европейския стандарт, филтрират поне 95% от въздушните частици и предпазват от вдишване на опасни аерозоли. Те се използват главно в строителството, селското стопанство и от здравните специалисти срещу грипни вируси и други въздушно-капкови зарази, а мнозина ги ползват и срещу вредите от смога. Сега се доказаха и като преграда пред разпространението на КОВИД-19. Въпреки призивите на много правителства по света гражданите да не ползват N95 (FFP2), за да има достатъчно за медиците, хората си ги купуват. А това рязко увеличи търсенето на тези продукти. Според някои анализатори глобалният пазар на защитни маски N95 се оценява на $740,24 млн. през 2018 г. и се очаква да достигне $1 091,18 млн. до 2025 г. при годишен темп на растеж от 5,70%.

Пандемията на КОВИД-19 насочи хиляди фабрики в Китай за увеличат капацитета си за производство на маски. До пандемията половината от световното производство на маски бе съсредоточено в Китай, а от началото на т.г. ръстът е почти 12 пъти! Според китайското правителство дневното производство нарасна от около 10 млн. броя в началото на февруари до 115 млн. в края на месеца. Американската корпорация 3M се очаква да увеличи месечното производство на респираторни маски N95 до 50 млн. през юни 2020 г., а догодина се очаква да произведе 2 млрд. В производството на маски се включиха и автомобилни компании. Например Форд си сътрудничи с 3M в този бизнес. "Найк" пък обмисля партньорство с Университета за здраве и наука в Орегон за разработване и производство на щитове за лице.

Много компании замениха производството си и се насочиха към маските. Примери в това отношение има и в България.

Друг сегмент на пазара, който се очаква да стане печеливш е производството на тестове. Продажбите им ще стимулират растежа на диагностичния сектор на някои фармакомпании. Такъв пример е секторът за диагностика на ДРошФ (производителят на масово използваното срещу свинския грип лекарство оселтамивир фосфат-б.а.), чиито продажби през първото тримесечие на 2020 г. нараснаха с 5%. В момента компанията е лидер на световния пазар, а GlobalData прогнозира тя да задържи позицията си по време на пандемията. Очаква се през май тя да пусне серологичния тест за откриване на антитела.


© 2023 BBA All rights reserved!