"Пълмед" с ново отделение по онкология

13.10.2016

Източник: в. 24 часа

Ново отделение по онкология вече функционира в модерната пловдивска Университетска болница "Пълмед". То се оглавява от д-р Татяна Апостолова, онколог с дългогодишна практика в региона. Според нея, както битовите условия в болницата и у дома са важни за благоприятно протичане на оздравителния процес, така е важен и психологическият комфорт, който трябва да се осигури на пациента. Отношението на работещите в болничните отделения, професионализмът, разбирането и вниманието също са от първостепенно значение за лечението според специалиста.

"За да има успешно лечение, освен съвременна материална база, апаратура и медикаменти е необходимо пациентите да се доверят на лекуващия ги екип от лекари и без забавяне да следват техните съвети. Казвам екип, защото лечението на злокачествените заболявания се осъществява от екип от лекари. Най-често това са хирург, химиотерапевт и лъчетерапевт, като всеки един от тях се включва на определен етап в този лечебен процес. Такъв комплексен екип от специалисти е формиран в болница "Пълмед". Той работи с най-новите технологии и лекарствени продукти, познати в Европа и света", коментира д-р Апостолова.

Приблизително 5 - 10% от случаите на рак се дължат на генетични дефекти, наследени от родителите. Генетично се предава предразположението към злокачествени заболявания, но проявата е в пряка връзка от начина на живот на човека. Съчетаването на няколко вредни фактора може да доведе до отключване на онкологично заболяване. Рискът от поява на рак нараства и с възрастта. "Доказана е връзката на тютюнопушенето и карцинома на белия дроб, както и увеличаване на риска от меланом при излагането на ултравиолетовите лъчи. Вирусните инфекции като хепатит В и хепатит С предразполагат към развитие на карцином на черния дроб, а инфекцията с HPV /човешкия папиломен вирус/ имат връзка с развитието на карцинома на маточната шийка. Избягването на тютюнопушенето, заседналия начин на живот, стреса - хроничен и остър, консумацията на нездравословна храна, йонизиращата радиация и замърсителите на околната среда са начини за предпазване от отключване на туморни заболявания, било то при генетично предразположение или при липса на такова. Това означава, че здравословният начин на живот в най-общ смисъл може да бъде добра профилактика срещу рака", уточнява онкологът в Световния месец за борба с рака на гърдата.


© 2024 BBA All rights reserved!