"ПЪЛМЕД" С НОВА АПАРАТУРА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНА ПЛЪТНОСТ

06.10.2016

Източник: в. Монитор

Нова апаратура за измерване на костна плътност и оценка на остеопорозата вече функционира в модерния Университетски медицински комплекс "Пълмед", гр. Пловдив, съобщиха оттам.

Остеопорозата е най-честото костно заболяване в напреднала възраст, засягащо до 85% от жените. По дефиниция на Световната здравна организация представлява прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена костна маса и влошена микроархитектоника на костта, водещи до повишена чупливост на костите и повишен риск от фрактури. Значимостта на заболяването се определя от повишената честота на фрактурите на бедрената шийка, прешлените и предмишницата, голямата социална значимост на тези състояния и последващите усложнения за здравословното състояние на пациентите. Остеопорозата може да бъде първична - постменопаузална, настъпваща с възрастта и вторична - при ендокринни нарушения, при малаосорбционен синдром, обездвижване, медикаментозно предизвикана. Може да се наблюдава още и при пациенти с някои вродени заболявания като синдром на Марфан и Остеогенезис имперфекта.

"Симптоматиката при тези пациенти е сравнително бедна. Обикновено те са с оплаквания от болка от механичен тип в гърба и често при тях остеопорозата се диагностицира едва при настъпването на патологични фрактури. Диагнозата се основава на анализа на клиничната картина, рисковите фактори и резултатите от лабораторните /маркери на костния метаболизъм и минерална обмяна/ и образните изследвания /остеодензитометрия и рентгенографии за настъпили фрактури/. Данните от измерването на костната минерална плътност - остеодензитометрия посредством апаратурата DEXA, с която вече разполага и ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед" са важен елемент от диагностиката и проследяването на болестта, както и условие на НЗОК за предписване на медикаментозно лечение, коментира д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение по ревматология в Университетска болница "Пълмед".

Специалистът съветва дамите да извършат изследването през ранната менопауза - 6 месеца след спиране на менструалния цикъл, за да може да се оцени навреме рискът от развитие на заболяването.


© 2024 BBA All rights reserved!