Отворено писмо от ББА във връзка с задълбочаващият се проблем със заплащането на изработената надлимитна дейност на лечебните заведения, частни и държавни. 

11.10.2015

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С КОПИЕ ДО:

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ 

Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ
УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРЕН СЪВЕТ НА НЗОК


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ Д-Р КОМИТОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н АНАНИЕВ,

През последните месеци българското общество, лекарското и медицинско съсловие е свидетел на бързи промени в системата на здравеопазването. Собствениците и мениджърите на частни болници в България, в частност членовете на Българска болница асоциация (ББА) приветстват всички мерки, които биха довели до положителни промени за повишаване на качеството на родното здравеопазване, биха улеснили достъпа на населението до медицински грижи и биха позволили на лечебните заведения да се развиват в името на по-доброто лечение на българските пациенти. 

Повод за настоящото отворено писмо от страна на членовете на Българската болнична асоциация (ББА) е задълбочаващият се проблем със заплащането на изработената надлимитна дейност на лечебните заведения-частни и държавни. ББА подкрепя призива на Българския лекарски съюз, пациентските организации и други болнични асоциации за изплащането на изработената над определения лимит дейност. ББА настоява да се актуализира бюджета на НЗОК с цел именно изплащането на тези задължения към болниците. Настояваме да отпадне и методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК. Тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране и „убива“ конкуренцията между лечебните заведения. Наше дълбоко убеждение е, че тази методика дърпа назад цялата реформа в българското здравеопазване.

Отказът за изплащане на реално извършено лечение на пациенти в българските болници с основание, че финансирането на това лечение е извън ограничителни бюджети, е крайно несправедливо. Като лекари и професионалисти, които всеки ден се грижат за здравето и облекчаване на страданието на доверилите ни се пациенти, сме убедени, че не може да има лимит, когато има страдащи хора, търсещи лечение. Обратното би довело до тежко накърняване на и без това намаленото доверие на гражданите към българската здравна система. 
Ние нямаме нищо против да се въведе строг контрол при хоспитализацията на пациенти и подкрепяме всяко едно предложение за това. Обръщаме внимание на факта, че в огромната си част, натрупаните задължения на НЗОК към лечебните заведение за т.нар. надлимитна дейност се дължи на спешно приети и вече лекувани пациенти. Болниците, отдавна са въвели листи на чакащи за планово лечение и оперативни интервенции, за да се вместят във формираните бюджети, макар това да не е в интерес на техните пациенти. 

Становището на Българска болница асоциация (ББА) е, че трябва да бъде приет нов механизъм за заплащане на целия обем от отчетената надлимитна дейност за реално извършено лечение от болниците за 2015 г. В противен случай ще станем свидетели на задълбочаване на дългогодишните проблеми в сферата на българското здравеопазване.

12.10.2015 г.
 

 

Как различните медии го отразиха?

в. Монитор - тук

в. Стандарт може да намерите тук

Блиц може да намерите тук

Pik.bg може да намерите тук

Mediapool.bg може да видите тук

Днес + може да видите тук

Днес + може да видите тук 

 

 


© 2022 BBA All rights reserved!