Отпадане на зеления сертификат е правилнно решение

22.02.2022

Източник: БНР Пловдив

 

Отпадането на зеления сертификат в края на м март е логична стъпка, каза в преването "Точно днес" по Радио Пловдив д-р Цветелина Спиридонова - директор на болница "Хигия" в Пазарджик и заместник - председател на Българската болнична асоциация. Омикрон не оказа толкова тежък натиск върху болничната система, това ни позволи да ограничим приема на болни. Днес в интензивен сектор  на болницата са заети 70% от леглата, а в неинтензивните отделения - 60%.

 

Д-р Спиридонова изрази съжаление за ниското ниво на ваксиниране у нас и изрази надежда ваксинираето да не спира въпреки отпадането на сертификата. един от търсените ефекти с прилагането му беше именно да се стимулира кампанията, но в България това не случи и остава да разчитаме на вътрешна убеденост, а не да се прави задължение.

 

Като управител на болнично заведение, тя сподели притеснения за финансовото състояние. По отношение на бюджета за здравеопазване за 2022 година и по- големия ресурс за извънболнична помощ д-р Спиридонова отправи препоръка промените да се правят, след като е разчетен ресурса за изпълнението им.

 

Адмирарам това мислене в здравеопазвенто, но смятам, че то трябва да бъде първо подготвено законово и клинично и тогава да бъде финансирано.

 

Все още настояваме компенсация на разходите за ток, повешени цени за лекаства, за кислород. Крехкото равновесие е нарушено и клони към фалити на болнични заведения.

 

Цялото интервю с д-р Спиридонова е в прикачения звуков файл ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!