Отмениха заповед на здравния министър

19.05.2020

Източник: в. Труд 

 

Върховният административен съд (ВАС) отмени заповед на министъра на здравеопазването от 26 март в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, свързани с наложените карантинни мерки в страната.

Конкретните заповеди се отнасят до първите дни след обявяването на извънредното положение на 13 март събирането на едно място на повече от двама възрастни, поставянето под карантина на граждани с положителна проба за Covid-19 и др. Делото се води по жалба на физическо лице, което се е върнало у нас от Великобритания и е било поставено под 14-дневна карантина.

Според тричленния състав на ВАС заповедта на здравния министър представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, смятат върховните съдии.

Определението не е окончателно и към момента не е ясно дали отмяната на заповедта на Ананиев би довела до последици за хората, спрямо които е било прилагано предварително изпълнение на карантинни мерки.


© 2024 BBA All rights reserved!