Отказаха се да има отделен бюджет за скъпи лекарства в здравната каса

21.10.2020

Източник: 24 часа

 

Лекарствата за редките болести няма да се отделят в отделно перо в бюджета на здравната каса за 2021 г. Това реши окончателно Надзорният съвет на НЗОК. Във вторник надзорниците обсъдиха за втори път проектобюджета на касата за догодина, след като той бе прегледан от здравния министър и върнат за одобрение.

След заседанието обаче никой от членовете му, както и шефът на надзора Жени Начева не пожелаха да коментират окончателния вариант на проекта, който ще бъде внесен в Министерския съвет днес.

Предложението за отделянето на лекарствата за редки болести отпадна още при първото гледане на проекта от надзорниците в понеделник.

"Не е подходящо в такива кратки срокове да правим толкова значими промени. Това, което сме. имали предвид, ще бъде обсъдено с представители на генерични и иновативни компании за следващи финансови години", обясни причината тогава зам. здравният министър и шеф на надзора на здравната каса Жени Начева.

Идеята обаче остава на масата. През следващата година тя ще се обсъжда спокойно, ще се разговаря с фармацевтичната индустрия и евентуално ще бъде предложена за реализиране през 2022 г., обясни за "24 часа" вицепрезидентът на КНСБ и член на надзора на НЗОК д-р Иван Кокалов.

Промени по общата финансова рамка няма. 338 млн. лв. е ръстът на средствата, с които ще разполага здравната каса догодина. С тях бюджетът й за първи път ще надхвърли 5 млрд. лв., както "24 часа" писа. Най-голям ще е ръстът в парите за болниците и лекарствата. Догодина лечебните заведения ще разполагат с близо 127 млн. лв. повече (2,374 млрд. лв. срещу 2,247 млрд. лв. за 2020 г.). Въпреки увеличението ръстът е със 118 млн. лв. по-малко от този за тази година. За лекарства касата смята да задели 88 млн. лв. повече (1,332 млрд. лв. срещу 1,243 млрд. лв. за 2020 г.). Средствата за джипитата ще са със 17 млн. лв. повече и ще са в размер на 261 млн. лв., а на специалистите - с 38 млн. лв., или общо 303 млн. лв. За изследвания ще има допълнителни 6,6 млн. лв. (общо 100,9 млн. лв.), а за дентални дейности ръстът ще е с 12,5 млн. лв. (общо 192,3 млн. лв.).

За първи път се заделят пари и за медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лекарските асистенти, които вече могат да разкриват свои кабинети. Те ще разполагат с 20 млн. лв. от резерва на касата.

 


© 2023 BBA All rights reserved!