Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата Трудно е да се оцени ефектът върху крайния потребител

19.07.2019

Източник: в. Труд 

 

Парламентарната здравна комисия отхвърли на първо четене направеното от БСП предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата до 9%. Това стана в четвъртък с 8 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържали се".

Според вносителите намалената ставка върху медикаментите ще облекчат разходите по това перо на българите, които доплащат най-много в Европа за здраве -около 50%. Предложението на социалистите още преди месец беше отхвърлено на Тристранния съвет между държавата, бизнеса и синдикатите.

От БСП предлагат данъкът върху лекарствата да бъде намален с 11 %, а върху брашно, изделия от брашно, месо мляко и яйца - с 15%, за да се насърчи българското земеделие.

Според държавата и бизнеса обаче не може да се правят данъчни промени преди членството ни в Еврозоната. Освен това с по-ниски данъци били възможни и повече измами.

От 2007-а година стои въпросът за намаление на данък добавена стойност върху лекарствата, но на практика е трудно да се оцени ефектът върху крайния потребител, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Георги Михайлов от БСП заяви, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ДДС би се понижила цената, но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект. С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той. Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.

Според Георги Колев от "Обединени патриоти" дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.


© 2024 BBA All rights reserved!