Отделението по медицинска онкология на МБАЛ "Света София" с лекция пред студентите от АСМБ - София

14.11.2022

Източник: МБАЛ "Света София"

 

МБАЛ „Света София“ отново беше домакин на поредното събитие на Асоциация на студентите медици в България – София. Лекторите отново бяха от екипа на Болницата на България – д-р Божидар Мурджев от отделението по Медицинска онкология и клиничния психолог Зорница Спиридонова. Събитието откри д-р Петя Баликова, заместник началник на отделението. 

 

Д-р Мурджев представи темата „Рак на белите дробове“ – избрана неслучайно, за да обърнем внимание по време на световния месец на това заболяване. Той обърна внимание на подробни данни за заболеваемостта в България, както и на рисковите фактори и клиничните прояви на болестта. Студентите от АСМБ-София проявиха особен интерес към диагностичните изследвания и методи и към представения алгоритъм за диагностика и стадиране на ESMO. Презентацията беше изпълнена с много графики, схеми и изображения и завърши със скрининг вариантите

 

Клиничният психолог на МБАЛ „Света София“ Зорница Спиридонова представи темата „Съобщаване на лошата новина“, която е неизменна част от професията на лекарите. Тя отбеляза колко е важно да има план и последователност от определени стъпки, за да се подходи с внимание и отношение към пациентите и представи цял алгоритъм с подробни примери. Представянето й завърши с предизвикателство към студентите – ролева игра, в която те бяха разделени на две групи. Едната изпълняваше ролята на пациенти, а другата бяха лекарите, които трябваше да съобщят лошата новина.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2023 BBA All rights reserved!