Отделения за COVID-19 препълнени - 3 пъти се увеличиха болните за 3 седмици

26.06.2020

Източник: 24 часа

 

Три пъти са се увеличили нуждаещите се от лечение в болница заразени с COVID-19 за последните 3 седмици. Местата в инфекциозните отделения на големите столични болници са запълнени и се налага да връщат пациенти заради липса на легла.

390 бяха настанените в болница за лечение от коронавирус в четвъртък при 1770 активни случая. Това означава, че 22% от заразените в момента се нуждаят от болнично лечение.

На 3 юни в лечебни заведения бяха само 132-ма такива пациенти, или 10,9% от активните тогава 1208 случая. При първия пик на заразата в края на април пък в болница са били 270 души.

Рекордът досега със 132-ма новозаразени за ден беше отчетен на 19 юни, тогава в отделенията е имало 289 души.

Първа запълни отделението си за COVTD-19 столичната УМБАЛ "Света Анна". При капацитет от 35 легла в сряда там са имали 40 болни, от които 38 в инфекциозно отделение и двама в реанимация, обясни говорителят на болницата Антон Луков. Затова са пренасочвали пациенти, дошли сами в болницата, а към спешна помощ подали да не им карат болни.

"Ситуацията е динамична и тя може да се промени във всеки един момент", уточни Луков. В четвъртък на обяд бяха изписани 8 души и "Св. Анна" можеше да поеме нови 5-има болни.

Запълването на отделенията за коронавирус е нов проблем, признаха от бившата Окръжна. Той се появил след рязкото увеличение на новите случаи в последните 2 седмици. Досега се справяли, като в началото на епидемията били заделили 20 легла, после ги увеличи на 35.

Освен в "Света Анна" капацитетът е запълнен и във ВМА. Преди дни проблем с леглата имало и в Александровска болница. В "Пирогов" пък се карат основно по-тежки случаи, заради спецификата на болницата като основен спешен център у нас, но при възможност се приемали и по-леки.

Това са 4-те основни болници за пациенти с коронавирус, определени още в началото на епидемията през март. Засега в други столични болници като Инфекциозна, Пета и Втора градска успяват да осигурят достатъчно инфекциозни легла и да не връщат пациенти.

В началото на епидемията през март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев за лечение на COVTO-19 бяха определени 7000 легла в страната, от които около 1200 в столицата. Впоследствие обаче се оказа, че

София разполага само с 433 легла за такива пациенти, а за останалите няма лекари и сестри.

От Спешна помощ, които ежедневно карат болни с коронавирус, разказаха пред "24 часа", че често се сблъскват с проблема за запълване на отделения, не само инфекциозни. Сутрин в 8 ч и вечер в 20 ч всеки ден болниците информират спешния център колко и какви пациенти могат да приемат.

"Когато имат възможност, обновяват информацията и през деня, но тъй като пациенти постъпват непрекъснато, без всички да ги караме ние, ситуацията се променя за часове", обясни говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска.

На този фон вчера бе отчетен резултатът от скрининга по Южното Черноморие.

Под 1% са се срещали с коронавируса в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево, показа масово тестване в региона. Изследвани са 2400 души.

"Тези резултати са благодарение на мерките, които тук бяха малко по-строги и които нашите съграждани спазват. Територията ни е по-сигурна и безопасна, а плажовете и морето ни - почисти от всякога", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Той представи резултатите заедно с членовете на националния щаб доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев и министърката на туризма Николина Ангелкова.

"С оглед на това, към което се стремим - в конкуренция с други държави да предложим добър туристически продукт, най-важно е да запазим тези резултати. Не толкова с непрекъснато изследване, а с непрекъснато пазене и спазване на дистанция, дезинфекция, дисциплина, към които добавихме и контрола. Там, където не се спазват мерките, се появяват огнищата", каза доц. Кунчев.

В сравнение с други региони в страната резултатите показват подобро спазване на мерките от февруари до април, потвърди проф. Кантарджиев.

"Сигурна дестилация сме

Във всички хотели се спазват стриктно противоепидемичните мерки. Очаква ни трудно лято, важно е да бъдем дисциплинирани", допълни Ангелкова.

След края на туристическия сезон ще се направи ново изследване, което да покаже колко от работещите в туризма са се сблъскали с коронавируса през лятото.

"Старите епидемиолози го наричаме поепндемчване - циркулация на вируса, който не причинява взривове, а безсимптомен контакт и създаване на предпоставки за имунен отговор", обясни проф. Кантарджиев.


© 2023 BBA All rights reserved!