От вестниците: ВАС отхвърли жалбата срещу служебния рамков договор

13.12.2016

Източник: Zdrave.net

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Българския лекарски съюз и на Центъра за защита на правата в здравеопазването срещу служебния рамков договор за 2016 г. За това информира днес „Труд“, като припомня, че той атакуваше промени във финансирането на болничната помощ, с което на практика не задължаваше НЗОК да заплаща надлимитната дейност на лечебниците. „Разходите по нея се трупат най-вече от спешни пациенти. Решението на съда е от 8 декември, но беше публикувано в понеделник и може да се обжалва. Ще се възползваме от тази възможност и ще идем на по-горна инстанция, като завеждаме още едно дело, заяви през "Труд" председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев“, пише вестникът.

„Решението на ВАС от 8 декември е в полза на здравната каса и с него косвено се признава и пръстовият идентификатор като средство за регистрация на пациенти“, допълва изданието.

Жалбата срещу касата за неизплатена надлимитна дейност, подадена от 15 лечебни заведения, днес е отразена в още медии. „Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 21 ноември 2016 г. С него се отпускат над 50 милиона лв. от преизпълнението на здравноосигурителни вноски за лекарства, медицински изделия и диетични храни. Болниците апелират към съда да отмени решението и да издаде задължителни указания към НЗОК да нареди изплащане на пълната дейност за лечение на здравноосигурени в болница, след като има свободни средства за други пера“, пише „Дума“ и допълва: „От НСЧБ настояват преизпълнението на приходната част на бюджета да се ползва за лечение на пациентите чрез изплащане на извършената и отчетена, но незаплатена от НЗОК дейност на болниците или т.нар. надлимитна дейност. Юристите на сдружението са категорични, че с решението си Надзорният съвет е нарушил почти всички административно производствени правила при издаване на акта.“

„Вярваме, че само с общи усилия ще успеем да постигнем адекватното заплащане на извършената и отчетена от лечебните ни заведения дейност. Чрез тази обща жалба ние заявяваме, че няма да приемем умишленото ощетяване на болници и пациенти, защото, ако не се обединим сега, рискуваме през 2017 г. финансовите рестрикции срещу нас да бъдат още по-драстични и незаконни“, цитира пък „Капитал Daily“ думите на председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

„Монитор“ съобщава за сгрешени резултати от кръвно изследване на дете. „Сгрешени резултати от кръвно изследване за постъпване в забавачка изправиха на нокти за 4 часа млада майка от Пловдив и цялото семейство. На 3 декември Мари Райчева чула от лекарите, че невръстното момченце е болно от таласемия. При повторните проби, резултатите от които излезли същия ден, се оказало, че диагнозата е грешна.

Майката е решена да съди виновните за преживяния шок. Тя настоява лекарят, подписал документа, и медицинският лаборант, който е извършил манипулацията, да бъдат подведени под професионална отговорност“, четем във вестника.

„На 1 декември Райчева завела детето в клиничната лаборатория на ДКЦ 1, за да му вземат кръв и урина. Момченцето щяло да постъпва в детска ясла.

След два дни младата майка отишла при личния лекар на детето, за да вземе резултатите. Оказало се, че изследванията не били пристигнали в кабинета на д-р Мирела Николова и лекарката сама слязла в лабораторията, за да ги вземе.

Забавила се доста. Върнала се в кабинета бяла като платно.

Помоли ме да седна и само ми каза, че ще се борим, спомня си Мари Райчева. Младата жена едва не припаднала, като чула, че детето страда от тежка форма на таласемия“, разказва публикацията.

„Според кръвните резултати организмът на Влади е останал почти без хемоглобин. След първоначалния шок д-р Николова посъветвала майката да повторят изследванията на Влади. Направили го в друга лаборатория. Четири часа семейството живее в отчаяние, тревожно очакване и молитви резултатите да са различни. Оказало се, че малкият Владимир е напълно здрав. Момченцето вече ходи на ясла и се чувства много добре сред своите връстници“, пише още изданието и допълва: „От лабораторията твърдят, че работят по всички медицински стандарти за вземане на кръвни изследвания. Детето е малко и вероятно му е взета проба от пръста. Ако е плакало и се е въртяло, лаборантът трудно може да натрупа концентрирана кръв. При такава ситуация е възможно кръвта да е по-разредена, а това означава и по-ниски показатели на хемоглобина", обясни д-р Нели Георгиева - лекарят, извършил изследването. По думите й при съмнения резултатът се отчита като невалиден и изследването се повтаря. Д-р Георгиева поиска лична среща с майката, за да се извини за грешката.“


© 2024 BBA All rights reserved!