От печата: Още за бърнаут, отново за агресията срещу медици, причини за затлъстяване

07.09.2017

Източник: Zdrave.net

При бърнаут има няколко симптома – човек се насочва към себе си, започва да счита, че не може да се справи, променя се собствената му оценка. Това коментира пред „Стандарт” във връзка с изнесените преди дни данни по темата ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов.

„Става пасивен, безучастен, апатичен. Чувства умора, психическа неустойчивост, намален имунитет. Появяват се емоционалноповеденчески проблеми - става раздразнителен, агресивен. Има чувството, че се проваля безнадеждно, изпитва безпомощност и силна вина. Губи емпатията си, не разбира другите хора, не приема чуждото мнение, застава в защитна позиция към останалите”, описва още състоянието Томов.

Той отбелязва, че има някои рискови професии за бърнаут, предимно такива, в които се общува най-много с хора – в медицината, в облазованието, в журналистиката. Сред най-засегнатите професии той поставя и полицията и политиката.

„ Има изследвания, че 50 на сто от изгубените работни дни се дължат на стрес. Това за работодателите за 2016 г. са някъде около 80 млн. лв. загуби. Държавата е платила 446 млн. за болнични. Отсъствието от работа поради стрес продължава значително по-дълго. Но това е, което можем да измерим”, коментира той и отбелязва, че около 30 на сто от напусналите посочват, че изпадат в такова състояние. „Загубите са много сериозни, но засега внимание на този проблем отделят около 6 на сто от компаниите у нас и то предимно тези с чуждестранно участие”, отбелязва още Томов.

По думите му, това, което трябва да направи всяка фирма като печеливш подход, е да изследва факторите, които причиняват високия стрес. „Анализът на тези фактори ще покаже, че не са необходими много инвестиции, за да се въздейства върху тях и да се минимизират. Втората стъпка е разработване на програми за минимизиране на факторите. Третата стъпка е информиране на служителите и тренинги на преките ръководители, за да разпознават тези симптоми и да управляват поведението на хората и да комуникират с правилен стил. Това е една тенденция, която измества фокуса от организацията като цяло върху отделния човек - т. нар. управление на преживяванията. Освен пари, служителят иска да се чувства значим, способен, да казва мнението си, да бъде част от екип”, казва той.

Ежедневниците се спират и на протестната нота, изпратена вчера от УМБАЛ „Св. Георги” във връзка с агресията срещу медици. „Ръководството на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив и персоналът й изпратиха протестна нота до медиите във връзка с инцидента в спешното детско отделение, където баща нанесе побой на медицинска сестра.

Поводът бил, че тя му направила забележка да не пречи на прегледа на друг пациент. 25-годишният мъж я хванал за шията, забил юмрук в главата й и я изритал в корема”, припомня „24 часа”.

„Остро осъждаме насилието над медици. Категорично не толерираме агресията, особено срещу хора, които спасяват нашето бъдеще - децата” се посочва в нотата.

От здравното заведение твърдят, че в конкретния случай става въпрос за неоправдана жестокост след оказано абсолютно адекватно лечение на сина на бияча.

„За работещите в детското спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги” е спокойно не дежурството с малко пациенти, а когато не са имали конфликти с придружителите им.

Екипът дотолкова е свикнал с ежедневните обиди от страна на родители, че приема за опасна единствено ситуация с физически агресивно поведение. Докога тези, които ни нападат на работните ни места, ще се изживяват като „герои на деня”, питат медиците”, пише изданието.

„Земя” пък обръща поглед към увеличаващия се брой бълари с наднормено тегло. По този повод изданието публикува интервю с диетолога проф. Донка Байкова. „По мои наблюдения българите не сме дебели само от преяждане с храна, а и от неправилния режим на приемане на тази храна. Цял ден не ядем, а на вечеря ни пада пердето и всичко отива в депа, предимно под формата на мазнини. Причините за затлъстяването на българите се коренят в нездравословното хранене, обездвижването и липсата на навици за спортуване, наслагващи се стресови ситуации и липсата на обща здравна култура”, казва тя пред ежедневника. „Като се изключи наследственото предразположение, което е безспорно, предизвикателство пред световната медицина си остават борбата с неправилното хранене, липсата на двигателна активност и психо-социалният дистрес. Подобно на американците и западноевропейците основните фактори за надебеляването на българите са още лошото хранене и стресът. По данни на Националния статистически институт днес консумираме седем пъти повече мазнини, пет пъти повече захар, четири пъти повече алкохол и три пъти повече сол, отколкото преди 50 години”, допълва още проф. Байкова.

И продължава: „Съвременният човек е изцяло погълнат от високите технологии - работи седнал пред компютъра си, пазарува чрез него. Вместо да ходи пеша, използва превозно средство. Вместо да се изкачва по стъпалата, използва асансьор. Не на последно място е психо-социалният дистрес, който всъщност се превръща в основен фактор за повишаване на телесната маса.”


© 2024 BBA All rights reserved!