От печата: Коронавирус в София, по 40 болнични на ден за карантина в НОИ, мерките по света

11.03.2020

Източник: Zdrave.net

Коронавирусът е основната тема във всички днешни печатни издания. „Телеграф“ съобщава за първите два случая на иннфекциозното заболяване в София. „Доказани са два нови случая при пациенти, които са настанени в столичната болница "Пирогов". Това заяви снощи по време на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Заразените са семейство от ломско село - жена на 66 години и мъж на 74 години. Преди два дни пръв в болница е приет мъжът, който се оплаквал от проблеми с дишането. Той имал и предишни белодробни страдания. Вчера обаче в спешния институт постъпва и съпругата му. "Жената е приета в много тежко състояние, интубирана е веднага в шокова зала", съобщи ръководителят на оперативния щаб за борба с коронавируса и директор на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му няма данни семейството да е пътувало в чужбина. По непотвърдена информация те са дошли в София на гости на сина си, който работи на "Илиянци". Вече са известни и 89 лица, които са били в контакт със заразените. "Предстои те да бъдат изследвани и карантинирани. Вътрешното отделение на "Пирогов" ще бъде поставено под карантина и дезинфекцирано, а пациентите ще бъдат изолирани", посочи проф. Мутафчийски. С новите два случая в София заразените у нас стават общо шест“, пише изданието.

„Монитор“ съобщава, че 317 болнични с причина карантина са постъпили от 2 март до момента в Електронния регистър на НОИ. „Колко и дали сред тях има с причина карантина за коронавирус, е въпрос на бъдещи анализи, разясниха още от института. Според предоставените данни излиза така, че за 8-те дни от 2 до 10 март 2020 г. всеки ден в института са постъпвали по близо 40 болнични с причина карантина. От института заявиха, че ситуацията с болничните за карантина се следи и анализира ежедневно. Сачева препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги на НОИ, да избягват това. Иначе вчера от Националния осигурителен институт призоваха гражданите да посещават института само в краен случай. Притежатели на ПИК към момента са около 1,5 милиона български граждани, които чрез него и без да посещават офисите на институцията, могат да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни. По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки“, пише изданието.

„24 часа“ инфопмира, че разпространението на коронавируса няма да спре със затоплянето на времето и може да продължи повече от година, като се позовава на японски експерти. „Според учените новият коронавирус за разлика от обикновения грип "не е вирус, който изчезва с настъпването на топлото време". Американски лекари от университета "Джонс Хопкинс" пък потвърдиха, че симптомите се проявяват средно за 5 дена. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. Продължителността на времето, през което издържа на различни повърхности, зависи от фактори като температура и вида на покритието. Например при около 37° КОВИД-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия. Над 4000 души вече са починали от новия коронавирус по света. Броят на заразените надхвърли 116 000 в 115 държави и територии. Над 64 000 от тях вече са оздравели. Броят на смъртните случаи в Европа вече е над 500. "Сега, когато коронавирусът е в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална. Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана", заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус“, пише изданието.

„Румъния затвори всички училища и детски градини до 22 март. Сърбия затвори границите си за хора, идващи от 5 страни със зараза - Италия, някои провинции на Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Израел ще изисква от всеки, пристигащ от чужбина, да се постави сам под 14-дневна карантина. Чужденците ще бъдат пускани в страната, ако могат да докажат, че има къде да се изолират. Австрия препоръча на гражданите си, които се намират в Италия, спешно да се върнат у дома. Полският президент Анджей Дуда се отказа от масови предизборни прояви за изборите през май. Чехия нареди да се затворят училищата и забрани публични прояви с участието на повече от 100 души. Всички паради за Деня на свети Патрик на 17 март в Ирландия бяха отменени. Словакия забрани за 14 дни всички културни, спортни и други обществени събития“, информира медията.

„Монитор“ допълва, че Китайската Национална здравна комисия съобщи днес за само 19 нови случая на коронавируса в страната (без Хонконг и Макао) през последните 24 часа. „Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-малкият брой заразени в Китай, откакто властите започнаха да дават национални данни на 20 януари. 17 от новите случаи са в градУхан, епицентъра на епидемията. Общият брой на потвърдените случаи в Китай достигна 80 754. През последното денонощие коронавирусът е причинил в страната смъртта на 17 души, всички те в Ухан, столицата на централната провинция Хубей. С това общият брой на починалите от заразата в Китай достигна 3136. Почти 60 000 от заразените с коронавируса в страната вече са оздравели“, уточнява всекидневникът.


© 2024 BBA All rights reserved!