Остойностяват дейностите в здравния пакет

17.07.2019

Източник: в. Труд 

Медицинските дейности, включени в основния здравен пакет се остойностяват като работата по това ще приключи до края на годината. Това съобщиха от ресорното ведомство във връзка е представения в понеделник проект за нов здравноосигуротелен модел в България. Остойностяването ще бъде в рамките на сегашната здравна вноска от 8%.

В момента се работи върху средата и нормативната уредба, при които функционира сегашната здравна система. Здравният министър Кирил Ананиев даде за пример настоящата дейност на здравното министерство, свързана е медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, алгоритмите на клиничните пътеки, въвеждането на Националната здравна информационна система, модернизацията на спешната медицинска помощ и др. Министърът подчерта, че презентацията на новия осигурителен модел има за задача да начертае общата рамка, а детайлите ще бъдат конкретизирани в диалог и след постигнат консенсус между всички заинтересовани страни.

Припомняме, че предложението на здравното ведомство е пълна демонополизация на НЗОК. Касата ще се конкурира при равни условия с частни здравни фондове, като изискването за здравен фонд е той да представлява минимум 500 хил. души. Всеки пациент ще избира кой фонд да управлява здравните му вноски и къде да бъде лекуван.


© 2024 BBA All rights reserved!