Оставката на шефа на столичната РЗИ - заради отменените карантини на премиера и президента

27.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев подаде оставка дни след скандала с отменените предсрочно карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов.

"Приех оставката на директора на столичната РЗИ. Използвам случая категорично да заявя, че в заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност -10 дни, за всички български граждани.

Правилата са за всички", написа здравният министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук.

"Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", обясни в събота Пенчев пред "24 часа".

В неделя обаче премиерът даде положителен PCR, след като в петък имаше два отрицателни. Експерти коментираха, че решението на Пенчев противоречи на закона

От здравното министерство припомниха, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и не е основание за преустановяване на карантината и/ или намаляване на нейния срок.

Здравният министър също е в домашна изолация, след като се оказа контактно лице на премиера Борисов, който е с положителна проба за COVID-19. Ангелов обяси, че PCR тестът му е отрицателен, но остава под домашна карантина.

"Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия", коментира шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова телевизия. Обясни, че в рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият и да не ги хване дори PCR тест.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на полския президент Анджей Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане", допълни Балтов. Все пак изключения може да се наложат, като пример за това са лекарите на първа линия в Западна Европа, които са в леко състояние и продължават да работят заради недостига на кадри.

В неделя у нас са установени 327 новозаразени с COVID-19 при извършени 2257 теста. В страната активните случаи към понеделник сутринта бяха 18 441. От тях

2036 души са хоспитализирани

Най-голям брой от заразените са във възрастовата група 40-49 години - 7208, следват тези на възраст50-59 години - 7145, и 30-39-годишните - 6465. Има и деветима диагностицирани с COVID-19 медицински служители, с което общият им брой от началото на пандемията става 1883.


© 2024 BBA All rights reserved!