Основната бариера срещу фалшивите новини е повишаването на медийната грамотност

28.02.2022

Източник: Капитал Здраве

 

Ниското ниво на ваксинация и недоверието на гражданите са причината Българска болнична асоциация да започне информационна ваксинационна кампания в периода август-септември 2021 г. Целта й е да достигне до максимален брой хора, увеличаване темповете на ваксинация и облекчаване на четвъртата вълна. Лекари с доказани професионални качества и авторитетни специалисти се включват в кампанията чрез серия от интервюта и информационни материали.

 

Каква беше стратегията за вашата информационна кампания?

 

Като първа стъпка си поставихме за цел да привлечем възможно най-много външни партньори, защото всеки от тях има своите канали за комуникация за достигане до определена група хора, а и няма сфера на икономиката, за която да не е важно повишаването на броя ваксинираните в България. Така привлякохме за партньори уважавани български институции и организации. По отношение на медийната стратегия разчитахме на прессъобщения и на интервюта, тъй като така информацията може да стигне до по-голяма аудитория. Използвам случая да благодаря на медиите, които откликнаха и публикуваха информация, свързана с нашата ваксинационна кампания. Подборът на специалистите, които излязоха с лицата и имената си, всъщност беше лесен - те бяха до един ваксинирани, говореха от първо лице защо са направили този избор за себе си, а като експерти всеки в своята област успяха да обяснят на достъпен език защо е важно и други да последват техния пример.

 

По какъв механизъм таргетирахте аудиторията за всеки пост в социалните мрежи?

 

В стремежа си да бъдем максимално полезни на различен профил от аудиторията взехме решение да насочим всяка отделна публикация към различна таргет група. Все пак в максимална степен целта беше да се достигнат хората в активна възраст, които биха могли да повлияят и на мнението на свои близки и колеги. Имахме случаи и когато в кампанията участваше лекар от определен регион - като Стара Загора или Русе, и насочихме комуникацията именно към потребители от конкретната област, за да видят познато лице или лекар, който вероятно ги е лекувал или е лекувал техен близък.

 

Как според вас може да бъде спечелена битката с фалшивите новини за ваксините и ваксинацията?

 

Основната бариера срещу фалшивите новини е повишаване на медийната грамотност. Всеки човек както има лична хигиена, така е необходимо да има такава и по отношение на потреблението на информация. Съвсем отделен е въпросът, че официалните власти трябва да положат необходимите усилия за спечелване обратно доверието чрез точна, ясна и навременна информация по всички важни за обществото въпроси. Между другото пример за добра реакция от страна на Министерството на здравеопазването е излизането с официална информация, че в страната ни няма нито един случай на доказано причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу ковид-19 и смъртен изход.

 

Какъв е вашият анализ и оценка за проведената кампания?

 

В случая конкретните цифри за резултатите от кампанията не са толкова важни, въпреки че аудиторията, до която успяхме да стигнем, надмина очакванията ни. Като представители на болниците за нас е напълно логично да бъдем един от двигателите, които изпраща комуникационни послания по отношение на ваксините, защото те доказано намаляват хоспитализациите и смъртността. И всеки спасен човешки живот благодарение на ваксината си заслужава усилията. Да не говорим, че в един момент, когато се ограничи плановият прием заради ковид, страдат и хората с други заболявания.

 

Партньори: Българска болнична асоциация реализира кампанията в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

Пълно описание на ваксинационната кампания на ББА в Алманаха на иновациите в здравния сектор на в. "Капитал" може да намерите на стр. 92-93 ТУК.  

 


© 2024 BBA All rights reserved!