Още 20 болници въвеждат прием с пръстов отпечатък До 1 октомври това трябва да направят всички лечебни заведения

16.08.2016

Източник: в. Земя

Още 20 лечебни заведения въвеждат новата система за прием на пациенти с пръстов идентификатор.

До 1 октомври това трябва да направят всички болници. Целта е по-добър контрол на извършените дейности и пресичане на злоупотребите с пари по клинични пътеки.

Проверка в болниците, в които пръстовият отпечатък вече беше въведен, показа, че по-младите пациенти се справят сравнително лесно с нововъведението, но при възрастните, процедурата протича много по-бавно.

Част от пациентите отказват да се чекират с пръст, защото не виждат ползата, а други се притесняват как се съхранява информацията.

Образуват се повече опашки.

От април 2017 г. влиза в сила и друга промяна - разделянето на здравните грижи на основен и допълнителен пакет.

Промяната, която е сред основните акценти в здравната реформа на министър Петър Москов, ще влезе в сила въпреки решението на Конституционния съд, който спря именно тази част от предложенията.

От министерството обясниха, че неточностите в текстовете, които бяха сред мотивите на съда за нейното спиране, вече са изчистени, а правилата са разписани в закон.

В основния пакет ще се включват всички сериозни заболявания, които са животозастрашаващи, а лечението им не търпи отлагане.

В допълнителния пакет се предвижда лечение на диагностицирани вече заболявания, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без обостряне на стадия на болестта.


© 2024 BBA All rights reserved!