Още 2 млн. лв., за да има електронни рецепти и направления

23.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

2 млн. лв. за развитие и надграждане на първия и втория етап на Националната здравна информационна система отпусна в сряда правителството на здравния министър Кирил Ананиев.

Проектът, с който ще се въведе електронното здравеопазване в България, е на обща стойност 12 млн. лв. и се финансира от еврофондовете. Договорът за него е сключен още през 2017 г.

Първият и вторият етап от Националната здравна информационна система включват изграждане на софтуера на системата и въвеждането на електронните здравни записи, електронни рецепти, направления, система за събиране на информация от болниците и връзки с останалите регистри в държавата като търговския, НАП, НОИ и за застраховките "Гражданска отговорност".

Допълнителните 2 млн. лв. ще бъдат използвани за добавянето на нови функционалности на националната система, обясниха в сряда от правителствената информационна служба.

Не бе обяснено обаче

КИРИЛ АНАНИЕВ какви ще са тези допълнителни функционалности.

Едва в началото на 2023 г. ще заработи цялостната система на електронното здравеопазване, обясни пред министрите пък здравният министър Кирил Ананиев. Финансиране за изграждането й ще бъде отпускано и през следващата и по-следващата година, стана ясно от думите му.

Електронното здравеопазване да заработи в България в началото на 2021 г., обеща Ананиев през март, когато частни софтуерни фирми подариха на държавата Националната информационна система за коронавируса. Според тогавашното изявление на министъра тя щеше да е основата на електроното здравеопазване.

 


© 2024 BBA All rights reserved!