Организира среща с представителите на болничните асоциации. Касата дава обяснения за бюджетите на болниците

07.05.2017

Източник: Zdrave.net

НЗОК организира среща с представители на всички болнични асоциации във връзка с напрежението по повод бюджетите на лечебните заведения. Разговорите са предвидени за следващата сряда, като в дискусията ще участва ръководството на НЗОК, както и директори на ресорни дирекции.

Темата на предстоящата среща е „Бюджети на лечебни заведения за болнична помощ“, става ясно от публичната покана на сайта на фонда. В нея се признава и че има изразено безпокойство, породено от новите правила за разплащане на лечебните заведения.

Припомняме, болници в цялата страна алармираха, че бюджетите им по време на първото тримесечие от влизането в сила на рамковия договор са намалени, и предупредиха, че това ще затрудни сериозно достъпа до медицинска помощ за населението по места. На този фон от НЗОК излязоха със становище, от което стана ясно, че директорът на фонда д-р Глинка Комитов е предложил на Надзорния съвет на касата лечебните заведения да получат средства за цялата си извършена дейност през периода април-юни, тоест първото тримесечие от действието на новия рамков договор. Това обаче не е било прието от надзора. В същото време от касата посочиха, че проблемът с определените за тримесечието бюджети не е толкова сериозен, колкото го виждат болниците и се аргументираха със залегналата възможност за 3% буфер. Това обаче очевидно не успокои болниците, част от които заплашиха да не подпишат договор с НЗОК. 


© 2024 BBA All rights reserved!