Ордени за двама изключителни лекари

15.02.2018

Източник: в. Стандарт

Двама изключителни лекари да бъдат наградени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, предложи вчера кабинетът на президента Румен Радев. Министрите предлагат да бъдат отличени проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски за значимия им принос в медицинската наука у нас в България.

Проф. Темелков е един от най-големите специалисти по стомашно-чревна и гнойно-септична хирургия. Той завежда Клиниката по колопроктология и ръководи Катедрата по обща и оперативна хирургия на ВМИ - Варна. Като ректор на Медицинския университет във Варна е удостоен с Международна златна и сребърна награда за качество 2002 в Мексико. Удостояван е със званието "Медик на годината -Варна" (2006) и "Лекар на България" (2009).

Проф. Гайдарски е един от най-добрите хирурзи у нас. Учител е на три поколения млади хирурзи. Над 30 години е председател на комисия за държавни изпити по хирургия на студенти и специализанти. Носител е на високи призове и отличия за професионално развитие и постижения, сред които "Лекар на годината", "Лекар на България", орден "Стара планина".

 


© 2023 BBA All rights reserved!