Окончателно падна наредбата за пакетите на Москов

06.03.2018

Източник: в. Дума

ВАС отмени окончателно Наредба 2 от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. С това решение съдът потвърждава решението на тричленния състав от 10 октомври 2017 г.

Мотивът на ВАС за решението му от 1 март т.г. е, че Конституционният съд обяви на 8 март 2016 г. за противоконституционна разпоредбата на чл.45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване, според която медицинските дейности, заплащани от НЗОК, трябва да бъдат включени в пакет, гарантиран от бюджета й.

ДУМА припомня, че чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. на практика наредбата за основния пакет медицински дейности, плащани от НЗОК, бе възстановена тихомълком. От Центъра за защита на правата в здравеопазването припомнят, че председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова прие на едно гласуване поправката в ЗЗО, с която възстанови отменения от Конституционния съд текст.

След като спечели време, преди 2 седмици МЗ отново публикува за обществено обсъждане същата наредба, отменена от съда. Предстои обнародване на новата-стара наредба и адаптиране на сключените национални рамкови договори към нея, вероятно с решение на Надзорния съвет на НЗОК, прогнозират от ЦЗПЗ.


© 2023 BBA All rights reserved!