Очакват се проблеми с доставките на онколекарства

14.06.2017

Източник: в. Сега

Новият начин, по който здравната каса плаща за онкомедикаменти, може да доведе до проблем с доставките, предупредиха от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Ако проблемът с плащанията и остатъчния срок продължи, не може да се гарантира регулярно изпълнение на доставки на онкологичните лекарствени продукти, твърдят оттам.

От април тази година НЗОК вече плаща на болниците за медикаменти за рак до два месеца, след като те са отчетени, а не както преди това - след 1 месец. Причината е, че се проверява дали се спазва и другата нова разпоредба - че пациентите получават терапията си не на флакон, а според личното си тегло, като от касата твърдят, че така се пестят пари, вместо да се изхвърлят останали количества.

Според търговците това е довело до "критична ситуация при доставките на онкологични лекарства на болничен пазар". Те смятат, че дистрибуторите с лекарства оперират на силно регулиран болничния пазар, който, от една страна, ограничава до минимум надценката им, а от друга, ги принуждава да кредитират болниците, докато НЗОК им изплати извършените медицински дейности. "В резултат на тази система задълженията и просрочието на болници към търговците до влизане в сила на новите разпоредби вече са надхвърлили разумната граница на търговски риск. Към 31.03.2017 г. средното просрочие към членове на асоциацията е 240 дни, а общият размер на всички задължения на държавни и общински болници е 513 млн. лв.", обясняват от асоциацията.

Според компаниите новото едномесечно забавяне, наложено от НЗОК, което ще доведе до нови задължения от десетки милиони, не може да бъде обяснено нито с контрол на разходваните средства, нито с ефективност на управляван бюджет, нито с грижа и мисъл за пациентите. "Въпреки тежките финансови условия търговците на едро с лекарства спазват добросъвестно отговорността си към българските пациенти и затова до момента не са спирали доставки на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства", подчертават от асоциацията. "Илюзия е да се смята, че бизнесът може да поеме повече от тези 500 млн. лв. и е длъжен до безкрай да компенсира недалновидната държавна политика. А държавата за пореден път действа с бюрократично-административен подход, вместо да използва силата на бизнеса за градивно подобрение на болничния пазар. Например чрез инвестиции", допълват търговците.


© 2024 BBA All rights reserved!