Общопрактикуващите лекари продължават да настояват да могат да насочват пациентите си със съмнения за Ковид-19 за ПСР тест

13.07.2020

Източник: Дарик радио

 

Общопрактикуващите лекари продължават да настояват да могат да насочват пациентите си със съмнения за Ковид-19 за ПСР тест, като се осигурява финансиране за това извън бюджета на НЗОК, каза пред Дарик председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. Любомир Киров. По думите му трябва да има изнесени пунктове за взимането на проби.

Доц. Любомир Киров: Това, което обсъждахме е, че е добре да се разгледат няколко варианта. Има подобна практика, която беше предлагана и въведена в Англия преди месец и нещо. Трябва да се направят на различни и на много места в населените места изнесени пунктове за взимане на проби, където лекарят може (...) а и човек също, ако има оплаквания, да отиде. И вече, ако има някакъв проблем, се свързват с този човек и решават какво да се прави нататък. Разбира се, това изисква много сериозна логистика и много средства. Но тук идва въпросът – ако ще правим нещо, както трябва го правим, трябва естествено и да се финансира. Но това ние не го решаваме, ние даваме идеята. И разбира се, тези средства трябва да са извън бюджета на НЗОК, подчертавам това. Те имат предвидено сега за определен брой тестове, но те трябва да са много повече. Трябва да са извън този бюджет, защото ги няма предвидени тези средства в него. Трябва да бъдат от другаде – знаем, чакаме от ЕС, дарения и други такива. Вариант 2 – ако няма толкова средства, тогава ние подготвяме едни критерии, които до седмица ще излязат, като предложение, кой да бъде тестуван. Това ще ограничи бройката, но трябва да се търси баланс между това какво може да се осигури и какъв ефект се търси. Но това не е наше решение. Ние няма как да го решим.

Водещ: А какви ще бъдат тези критерии?

Доц. Любомир Киров: Най-простичко казано, ако имате само едно оплакване, да речем – говоря за стеснени, ограничаващи критерии – ако имате само едно оплакване, няма да се тествате. Ако имате поне 2 или поне 3 от дадени оплаквания, тогава – да. Мисля, че стана ясно. Не казвам, че това е съвършено, но това е при условие, че се заяви, че няма достатъчно средства. Трябва да се има предвид също и друго – има много хора, които са заболели, които са преболедували и въобще не са разбрали, че това се е случило. Така че, ако говорим за реална бройка, които са били заболели, заразени, преболедували и т.н., защото може (...) и това да е било съответното заболяване, то е минало и заминало и никой не е разбрал, дори и човекът, който го е преминал. От този смисъл хората, които са срещнали вируса, преболедували са десетки пъти повече в нашата страна. Другото, което коментирахме – не трябва да се забравя, че има много други болести, от които страдат и загиват хора. И трябва да се започне да се работи в тази посока. В момента ритъмът на работа е почти на 100% възстановен и не трябва да допускаме той да бъде нарушаван. В България ежемесечно умират почти 9000 души, повечето от тях от най-различни други заболявания.

 


© 2024 BBA All rights reserved!