Областните болници: Принудени сме да подпишем договори с касата, за да не страдат пациенти и лекари

26.05.2017

Източник: Zdrave.net

Въпреки изявената готовност да не сключат договори с НЗОК, областните болници ще подпишат договорите си с касата. Това  става ясно от позицията на Националното сдружение на областните лечебни заведения, изразена в тяхна декларация след проведеното им извънредно събрание.

В нея те посочват и причините, поради е взето решение все пак да се пристъпи към договори с фонда, като припомнят, че в последните две седмици е проведена серия от срещи между ръководството на сдружението, управителя на НЗОК, както и БЛС. „На тези срещи се убедихме, че ако не подпишем договорите за дейност с РЗОК за 2017 година,  РЗОК няма да заплатят в срок извършената дейност за месец април и ще се поставят под риск  здравето и живота на пациентите, а лекари и медицински сестри няма да получат възнагражденията си“, заявяват от сдружението на областните болници, като допълват, че при неподписване на договори и незаплащане на извършена дейност потърпевши отново ще са пациентите и медицинския персонал.

Те обаче подчертават, че след многото проведени срещи е ясно, че публичният ресурс в здравеопазването се разпределя несправедливо при неясни правила. Прокламираният “исторически принцип“ е такъв само за част от лечебните заведения, защото никой на може да даде ясен отговор как се формира бюджетът на новите лечебни заведения. При тези условия на работа едни от най-засегнатите са областните болници, се казва в декларацията им. „При очертаващия се тежък финансов дефицит ние не можем да осигурим нормалното функциониране на най-големите лечебни заведения в областите, където се лекуват най-тежко болните пациенти“, предупреждават още ръководствата на областните болници. Те са категорични и че е недопустимо при постоянно увеличаващ се финансов ресурс за болнична медицинска помощ ресурсът за медицински дейности да се намалява. „Не считаме, че дейности в областта на кардиология, педиатрия и други, при ясно заявени приоритети, могат да остават над лимит“, е разписано още в общата им позиция.

Областните болници настояват и за изплащането на надлимитната дейност за 2015, 2016 и първото тримесечие на 2017 година. Сред другите им настоявания е изваждане на бюджета за медикаменти в онкологията от бюджета за болнична медицинска помощ, както и въвеждане на двугодишен мораториум за разкриване на нови лечебни заведения. В заключение областните болници се обявяват и за стартиране на надпартиен дебат за реформа в болничната медицинска помощ с акцент финансово състояние на лечебните заведения, кадровия дефицит и политика за заплащане труда на лекарите и медицински специалисти.

„Ако всичко това не се случи в най-кратки срокове, считаме, че фалитите в областните болници с всички последици от това са предстоящи“, предупреждават ръководствата на лечебните заведения, като изтъкват, че рестриктивните бюджети и задълбочаващият се дефицит на кадри ги лишава от възможността да управляват ефективно лечебните заведения. 


© 2024 BBA All rights reserved!