НЗОК стигна до саморазправа с болниците

31.12.2016

Източник: в. Труд

В края на 2016 г. рекетът на Националната здравноосигурителна каса спрямо болниците прерасна в саморазправа с тях.

Напрежението между НЗОК и лечебниците ескалира преди броени дни, след като стана ясно, че парите им за извършената вече медицинска дейност през декември ще бъдат орязани с 15%.

Освен това здравната каса е принуждавала болниците сами да се отказват от законно дължими и разходвани средства, които подлежат на реимбурсиране (заплащане от страна на НЗОК). Това е ставало със заплахи, че ако не подпишат допълнителни анекси към договорите си, няма да получат и останалите средства, които им се дължат.

В момента частни и общински лечебници подготвят протести. Намаляването на бюджетите чрез принудителните анекси ще рефлектира върху заплащането на работещия персонал. Това предупредиха представители на съсловието на пресконференция в петък, организирана от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ), Българския лекарски съюз, Сдружението на общинските болници в България, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Българската болнична асоциация.

По думите на д-р Николай Болтаджиев, председател на НСЧБ, ситуацията показва грубото отношение на НЗОК към служителите на болниците и ръководителите им.

Задлъжнялостта на болниците за 2016 г. към доставчици на услуги, дистрибутори на медикаменти и др. е била над 700 млн. лева към октомври. От 2014 г. до 2015 г. дълговете им са се увеличили с 60 млн. лева.


© 2022 BBA All rights reserved!