НЗОК слага рамка и на парите за раждане и хемодиализа

27.06.2017

Източник: в. Дума

Касата въвежда ограничения в заплащането на дейностите, подлежащи на 100% централизирано плащане от НЗОК, сред които са раждане, неонатология, хемодиализа, онкология, интензивни грижи и пр. Това става ясно от решениe на Надзорния съвет на НЗОК от 20 юни. Вместо лимити се използва изразът "индикативни стойности". Oграничениетo може да е причина БЛС да не подпише анекса към НРД-2017. Ръководството на съсловната организация съобщи вчера, че отказва да съгласува анекса за парите на болниците. Ако той не бъде подписан, болниците няма да получат по-високите си бюджети, които се очаква да са средно месечно 139 млн. лв., а не 133 млн. лв., поясниха от НЗОК.

Предложените от НЗОК промени противоречат на НРД за т.г., обясниха отказа си по-късно от БЛС. Недопустимо е НЗОК да лимитира задълженията си само до наличието на излишък в болничната помощ, защото такъв не е налице, твърдят от съюза. Те са категорични, че определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и отпадане на правото на болниците за надвишаване на индикативните стойности до 3% е рестриктивно, незаконосъобразно и противоречи на НРД за 2017 г.

ДУМА припомня, че на заседанието си от 20 юни надзорниците решиха касата да разпредели за 2017 г. допълнително над 1,67 млрд. лв. На 22 юни т.г. НЗОК подготвила за изпращане месечното разпределение на утвърдените пари по РЗОК и болници. От касата подчертават, че за юни парите са 141,8 млн. лв., което е съществено увеличение в бюджета на болниците. На 23 юни НЗОК изпратила на БЛС за съгласуване Анекса с отразените в решението им промени към индивидуалните договори.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването коментираха, че решението в частта му за "месечни и индикативни стойности" на РЗОК и болниците за дейност от юни до ноември 2017 г. е нищожна. Надзорният съвет няма право да приема лимитите на отделните болници, категорични са експертите.


© 2024 BBA All rights reserved!