НЗОК се кани да плати за половин милион хоспитализации по-малко През миналата година преминалите случаи през болниците са над 3 млн.

08.05.2018

Източник: в Сега

Традиционно здравната каса планира да плати за далеч по-малък брой хоспитализации, отколкото се отчитат у нас годишно. Малко под 1.4 млн. е предвиденият за тази година обем хоспитализации по клинични пътеки, които ще поеме НЗОК, предвижда рамковият договор между касата и лекарския съюз, който е в сила от 1 април.

За сравнение - през миналата година са отчетени и платени от касата 1.921 млн. случая по пътеки. През 2016 г. те са 1.942 млн., т.е. има тенденция за лек спад. Но и тези данни са далеч от планираните например през 2017 г. 1.238 млн. хоспитализации по клинични пътеки или от 1.4-те милиона за тази. Ежегодно касата залага по-нисък прогнозен брой лекувани в болница, но реално винаги се отчитат повече пациенти. През 2018 г. обаче за пръв път от доста време са увеличени цените на половината пътеки, които НЗОК плаща. Освен това за пръв път касата разполага и с по-малък резерв - не повече от 87 млн. лв., и то при прогноза за преразход в перото за лекарства от 100 млн. лв. Това значи, че или касата ще има по-голям от обичайния дефицит в бюджета си, или ще трябва да намери начин за плати 500 000 хоспитализации по-малко спрямо миналата година.

От лекарския съюз вече предупредиха, че въпреки че цените на пътеките са увеличени от 1 април, парите, които болниците получават за миналия месец, са колкото за февруари, когато в сила бяха старите цени. Вероятно касата ще компенсира ръста на цените с по-рестриктивни лимити, т.е. лечебните заведения ще могат да приемат по-малък брой болни, смятат експерти. Очаква се при сключването на договорите по новия рамков договор касата да се съобрази и с новата здравна карта, според която 6000 легла за активно лечение са излишни, т.е. НЗОК тепърва ще плаща на по-малко отделения или болници.

Освен това реално за лечение в болница са предвидени близо 2.2 млн. случая, но те обхващат и клинични и амбулаторни процедури, които от 2 години заместват част от пътеките и се очакваше да намалят поне малко разходите за болнична помощ, тъй като са по-евтини. И тяхната прогноза обаче е занижена, тъй като в предните две години общо за пътеки и двата вида процедури касата е платила за близо 3.1 млн. случая през 2016 г. и за 3.2 млн. случая през 2017 г. - с 1 млн. повече от прогнозата.

Клиничните процедури са 4, с престой до 24 часа в болница и по тях се отчитат диализно и интензивно лечение. Амбулаторните процедури са 42 и са за пациенти, при които не се налага постоянен престой в болницата - например при химиотерапия, или кратък престой - при очни и УНГ операции и диагностични процедури. При тях е възможно както да се удължи престоят на пациента, ако състоянието му го налага, и да се отчетат като клинични пътеки, или обратното - пациенти, приети по пътека, да бъдат изписани по-рано и отчетени по амбулаторна процедура, тъй като не се нуждаят повече от болнично лечение.

През миналата година има 23 700 случая, при които приети по по-скъпите пътеки пациенти са се оказали по-леки случаи и са отчетени като амбулаторни процедури, т.е. изписани по-рано. Повечето от тях са по пътеки за диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания. Обратно - пациенти, приети по процедури, но оказали се в по-сериозно състояние и с нужда от по-дълъг престой, са били 1500, голямата част от които оперирани за катаракта.

***

АНОМАЛИИ

Преди месеци пред надзорния съвет управителят на НЗОК Камен Плочев се оплака, че според отчетите на болниците недоносените бебета у нас са 46%, което е невъзможно, тъй като данните на неонатолозите сочат около 10-12 на сто недоносени. Данните на касата го потвърждават. През 2017 г. например касата е платила за 50 300 раждания. Реално у нас са родени повече деца, но близнаци и тризнаци се отчитат като едно раждане, вероятно има и случаи, които не са отчетени към НЗОК. Отчетените и платени пътеки в специалност неонатология обаче са 67 600 - с над 17 000 повече от ражданията. От тях по пътеката "грижи за здраво новородено" са 36 200 бебета. Което значи, че като недоносени или нуждаещи се от диагностика и лечение са отчетени над 30 000 новородени.

 


© 2024 BBA All rights reserved!