НЗОК предлага забрана за плащане на нови иновативни лекарства

30.10.2017

Източник: в. Труд

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи мораториум за финансирането на нови молекули за 2018 г. Това обяви управителят на здравния фонд Камен Плочев по време на заседание на парламентарната здравна комисия миналата седмица. Той побърза да уточни, че касата ще направи това предложение на парламента, но личното му мнение е, че не трябва хората да бъдат лишавани от новите медикаменти.

Плочев аргументира вече взетото решение от Надзорния съвет, като каза, че НЗОК е финансова институция и разполага с определен бюджет.

Надзорът е одобрил и друга финансова рестрикция: спиране на средствата за всички нови болници и дейности, които клиниките са разкрили през тази година и чакат за договор с НЗОК от догодина. Като мотив управителят на здравния фонд посочи, че през 2017 г. новите дейности и болници с договори с касата са се увеличили с 62.

Преди дни Българска стопанска камара обяви в свое становище, че няма основания за подкрепа на проекта на бюджет на здравната каса.

"Отчитаме ограничените възможности за увеличаване на приходите в НЗОК. Публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП са в диапазона около 4,6%, при средно за страните от ЕС 7-11%. Запазването на сравнително нисък дял на публичните средства не само не позволява развитие на българското здравеопазване, но постоянно влошава качеството на обслужване, възможностите за адекватно медицинско и болнично обслужване. Пада мотивацията и възможностите за задържане, повишаване квалификацията и развитие на медицинския персонал", уточняват от работодателската организация.


© 2024 BBA All rights reserved!