НЗОК понижи финансирането на медицинските изделия, които поема

11.04.2018

Източник: в. Труд

Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които тя финансира, за сметка на пациента, считано от 1 април. Става въпрос за стентове, клапи, протези, пейсмейкъри, импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза (процес на извличане, третиране и връщане на кръвна плазма или нейни компоненти). Промяната е отразена в новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влиза в сила от началото на този месец. Същото важи и за някои изделия, които Министерството на здравеопазването реимбурсира. За тях също ще се превеждат по-малко средства, само че със задна дата, считано от 1 януари.

По-ниското финансиране ще се отрази на пациентите, тъй като те ще трябва да доплащат повече от джоба, обясни пред "Труд" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Масово ще се оскъпят за хората например сърдечните клапни протези, за които досега НЗОК плащаше по 3500 - 3600 лв. Занапред тя вече ще дава за тях между 3145 - 3240 лв. в зависимост от вида им. За по-скъпите разновидности пък пациентите дори ще доплащат с около 1000 лв. повече.

Друг пример са кардиостимулаторите - от 2400 лв. досега, реимбурсацията от страна на НЗОК пада на 2000 - 2160 лв. Чувствително понижение има при някои изделия като трансклетъчните клапни протези, за които досега касата даваше 50 хил. лв., но вече намалява разходите си до 40 хил. лв.

От Българския лекарски съюз заявиха пред вестника, че са силно обезпокоени от промените. "Цените на медицинските изделия не подлежат на договаряне с БЛС и не са заложени в Националния рамков договор, съответно съсловната организация не е била уведомена за това решение на НЗОК", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. По думите й не е ясно как ще се отразят промените на болниците, които също не са били уведомени за тях. Лекарският съюз изразява надежда, че НЗОК и министерството ще преосмислят това решение, тъй като то ще се отрази първо на качеството на медицинската услуга, второ на самите пациенти, като за много от тях лечението ще се окаже недостъпно и финансово непосилно, посочи още зам.-председателят на съсловната организация.

От НЗОК коментираха пред "Труд", че един от мотивите за промяната е спазване на финансова дисциплина. От там допълниха още, че основен въпрос е дали фирмите вносители ще намалят цените на продуктите си до тази стойност, която касата заплаща, за да не се усети разлика от пациента. Мениджърите на големи столични университетски лечебни заведения обаче са категорични, че това няма как да стане.

Намаление за щастие няма да има при изкуствените сърца и те ще продължат да се плащат от касата.

***

ФИНАНСОВИ ЛИМИТИ ЗА БОЛНИЦИТЕ

Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да отпусне на болниците през настоящия месец бюджет в същия размер, какъвто е бил и през февруари, въпреки че цените на клиничните пътеки сега са по-високи.

На практика тази промяна ще принуди лечебните заведения или да свият обема на дейностите, които извършват, или в най-добрия случай да го запазят същия.

Лекарите очакват много по-голяма част от дейността на болниците да остане надлимитна и да се тръгне отново към неплащане на лечебните заведения на парите, които са изработили.

От Българския лекарски съюз припомниха, че са договорили с НЗОК средномесечен разход за болниците от 155 млн. лв. и предстои на съвместна среща с касата да се обсъди как ще бъдат разпределени тези средства.

***

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св, Екатерина":

По новите правила пациент може да доплати и 30 000 лв.

Надзорът на здравната каса е намалил цените, които НЗОК плаща за имплантите. Сега зависи как ще реагират доставчиците. Ако фирмите се съгласят с цените на касата и могат да ги доставят на болниците на тези цени, тогава няма да има проблем. Ако обаче фирмите не се съгласят на тези цени и не направят анекс към договорите с болниците, тогава остават два варианта. Първият е болниците да трупат дългове като плащат повече, отколкото плаща касата за имплантите, а другият вариант е пациентите да доплащат. Трети вариант няма. Остава въпросът за заварените импланти, които са в складовете на болниците, в спешните шкафове, по аптеки и са фактурирани по старата цена. Какво правим с тях? Ако фирмите не се съгласят да фактурират по новата цена, тогава загубата остава за сметка на болницата.

По новите правила, може да се наложи на пациент да доплаща за сърдечен имплант над 30 000 лв.

Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от фирмите-доставчици на имплантите.

***

Проф. Иво Петров, Аджибадем сити клиник:

Доплащането става правило

Намаляването на реимбурсацията на някои импланти ще доведе до лимитиране на възможностите за лечение на много пациенти. Ще се разшири кръгът от болни, които няма да могат да бъдат лекувани без доплащане. За съжаление доплащането става правило. Това можеше да се въведе преди години. Трябваше да се въведе хибридна система. Тъй като това не се случи навреме, сега ще се въведе по най-драстичния начин - чрез директно доплащане. Директното доплащане не е правилният начин. Но явно нашата система изисква някакъв вид доплащане и това е ясно на всеки, който е имал директен досег със здравната система. Сблъсквал съм се с това и аз, и на мен ми се е налагало да доплащам, когато баща ми беше доста тежко болен. Не съм имал нищо против да доплатя, защото ми е ясно, че системата има финансов дефицит. И този финансов дефицит води до доплащания. Те трябва да се направят обаче систематично и на бяло. Трябва да има възможност фондове, фондации, здравноосигурителни системи да помагат на касата.

***

ПОЗИЦИЯ НА ЗДРАВНАТА КАСА

От НЗОК посочиха пред "Труд", че новите цени и обеми на реимбурсиране на част от медицинските изделия, са влезли в сила от 1 април след анализ на цените и практиките в другите европейски държави. В две от тях - Словакия и Франция, някои видове изделия били с по-ниски стойности от определените у нас от НЗОК. Освен това са били установени стойности по фактури от болниците "по-ниски от определените в списъка на НЗОК на 10 подгрупи по технически изисквания, всичките в основна група 4-Стент -коронарни и периферни, с разлика в диапазон от 51.00 лв. до 900.00 лв.

Сред мотивите на касата е и спазване на "финансова дисциплина".

 


© 2024 BBA All rights reserved!