НЗОК остави без пари болници и аптеки 80% от надлимитната дейност на лечебниците у нас се формира от спешни случаи, показва одит

22.12.2016

Източник: в. Труд

Националната здравно-осигурителна каса няма да разплати задълженията си от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Те са в размер на над 300 млн. лв.

От тях 52 млн. лв. са към аптеки, болнични заведения и зъболекари в България за 2016 г., а 55 млн. лв. към лечебниците ни за 2015 г. Припомняме, че десетки частни и общински заведения са завели дело срещу касата за неизплатените им от миналата година средства. Дълговете на НЗОК към болниците са от надлимитната им дейност, т.е. финансовите разходи, надхвърлящи ограниченията, наложени от касата. 80% от тази дейност са от спешни случаи, показва одит на касата в София и Бургас през октомври и ноември тази година, заяви пред "Труд" председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов.

Въпреки това на последното си заседание надзорниците решиха, че тези средства от надлимити няма да бъдат изплатени. Няма да бъдат дадени и 3 млн. лв. на аптеките в страната - пари за лекарства в периода 1-15 декември, които се поемат от НЗОК напълно или частично и се полагат на здравноосигурени пациенти - около 2,5 млн. души. От Българския фармацевтичен съюз предупредиха, че е възможно хиляди хора да имат затруднен или никакъв достъп до медикаменти.

Опасяваме се, че неизплащането на парите към болниците ще доведе до по-голямо доплащане от страна на пациентите, обясни пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.


© 2023 BBA All rights reserved!