НЗОК може да плаща новите лекарства, но при лечение в ЕС

08.11.2017

Източник: в. Сега

Въпреки че здравната каса разчита на мораториум за финансирането на нови дейности и лекарства догодина, с който да си спести преразхода на средства, евентуална забрана може да й излезе доста по-скъпо. Причината е, че ако в ЕС се плаща някое от новите лекарства, които още не се поемат у нас, НЗОК ще е длъжна да финансира лечението на български граждани в страната, където медикаментът се плаща.

"Върхът на глупостта от това е, че няма да доведе до никакъв, дори и икономически ефект, каквато вероятно е целта на тази забрана. Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години - няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС", обяви вчера Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата на пациентите.

От касата потвърдиха, че ако в дори само една страна от ЕС се плаща нова молекула, каквато у нас още не се поема, и пациент кандидатства за лечение с този препарат, НЗОК е длъжна да му плати лечението навън. Освен това е възможно и обратното - пациентът да си получи медикамента в ЕС, а след това да кандидатства пред НЗОК да му бъдат възстановени разходите за лекарството.

ОБХВАТ

Засега - ако парламентът приеме предложението за мораториум за новите лекарства, непокрити от касата ще останат предимно нови лекарства в онкологията и биологична терапия в ревматологията. Малко вероятно е масово пациентите да се възползват от тази възможност, тъй като при редица заболявания те имат и съпътстващо лечение, за което ще трябва да си плащат в ЕС, тъй като то се поема у нас и НЗОК няма да го плати. Не е изключено обаче някои компании да прибягнат до нов маркетингов подход и да организират групи пациенти, които да получават лечение в ЕС при болести, които позволяват такива "екскурзии".

От касата твърдят, че в голяма част от страните в ЕС публичните фондове започват да плащат новите терапии 2-3 години след регистрацията им и затова забраната у нас не е нещо необичайно в Европа.


© 2023 BBA All rights reserved!