НЗОК иска от производителите да свалят цените на илачите

23.08.2016

Източник: в. Монитор

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще дискутира с производителите на лекарства какви отстъпки те могат да направят в цените на медикаментите, реимбурсирани от нея. Това ще стане на заседание на надзорници на 31 август, съобщиха от там.

През миналата година въпреки амбициите такава договореност не бе постигната, припомни надзорникът от квотата на здравноосигурените д-р Иван Кокалов. Сега амбицията е да се постигнат отстъпки, за да не излезе касата на дефицит, особено с лекарствата за онкоболни и пациентите, засегнати от заболявания на кръвта, тъй като това са едни от най-скъпи медикаменти, поясни надзорникът.

Като мярка да не излезе на червено за тази година, с решение на оперативното ръководство касата реши да свие с 30% парите за онколекарства за август и септември. Това стана ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева, както пръв съобщи "Монитор".

То е направено зад гърба на Надзорния съвет. С него се разпорежда чиновници на районните каси да правят всекидневни проверки в онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и в комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. Същевременно им се вменява не само да преглеждат документацията, но и да разпитват пациентите какви препарати са им вливани.

Пред "Монитор" зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и в Надзорния съвет на касата от квотата на държавата, заяви, че това се прави за ограничаване на паралелния износ.


© 2024 BBA All rights reserved!