НЗОК иска допълнителни 400 млн. лв. в бюджета си за догодина Надлимитната дейност няма да се плаща, категоричен проф. Плочев

26.09.2017

Източник: www.zdrave.net

400 милиона лева допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 година ще поиска здравната каса. Това съобщи управителят на фонда проф. Камен Плочев след днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Припомняме, в бюджета на касата за тази година са заложени 3,4 млрд. лв. и ако искането на фонда бъде удовлетворено, той ще се увеличи на 3,8 млрд.

Запитан какво е било становището на Министерство на финансисте по въпроса, проф. Плочев отговори, че Кирил Ананиев (председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-финансов министър – бел.ред,) се е „намръщил“, но все пак изрази очакване искането на касата да бъде удовлетворено.

Управителят на касата посочи, че основната цел на исканите повече средства в бюджета й е засилване на доболничната помощ. С колко повече обаче към момента той се въздържа да посочи. По думите му голям проблем, който възниква в момента, е свързан с лечението на здравнонеосигурените лица.

От думите на проф. Плочев стана още ясно, че надлимитната дейност на болниците няма да бъде заплатена. „Ще ограничим разходите по т. нар. надлимитното плащане. Просто няма да има надлимитно плащане“,категоричен бе той, като обясни, че подобно плащане би било в нарушение на закона. Припомняме, за заплащането на изработеното над „тавана“ от страна на лечебните заведения неколкократно настояха от Българския лекарски съюз, както и редица болнични сдружения и директори на лечебни заведения. Запитан как ще отговори на многократните искания на БЛС за плащане на надлимитната дейност, проф. Плочев отговори, че това са пари, които „се поддържат от правителството“ и допълни, че лекарският съюз е неправителствена организация, която няма никакви правомощия.

Като част от краткосрочните мерки за ограничаване на разходите, касата планира да спре въвеждането на нови лекарства до края на годината, стана ясно още от думите на Плочев.

Според него е много вероятно касата да не приключи годината с дефицит. Според последните разчети на председателя на Надзорния съвет на фонда Кирил Ананиев обаче такъв ще има и той ще е в размер на 35 млн. лв. 


© 2024 BBA All rights reserved!