НЗОК и догодина ще има излишъци за харчене

07.11.2016

Източник: в. Сега

И през 2017 г. заложените приходи в бюджета на здравната каса са подценени, така че в края на годината да има преизпълнение и разпределяне на допълнителни средства, сочи анализ на Института за пазарна икономика. През тази и миналата година касата също се похвали с по-висока събираемост на здравни вноски от предвиденото, което й позволява да избегне сериозни дефицити заради постоянните преразходи за болници и лекарства.

Прогнозният брой на здравноосигурените в проектобюджета на НЗОК за 2017 г. се очаква да е 6.2 млн. души, какъвто е и през 2016 г., дават пример от ИПИ. "Това е странно, като се имат предвид данните на НАП за здравноосигурените лица през годините, които показват, че най-ниската им стойност е през 2013 г., когато са близо 6.26 млн., или с около 1% повече в сравнение с прогнозата в бюджета. Нещо повече - през 2014 и 2015 г. заетите лица в страната се увеличават с близо 100 хил., а здравноосигурените - с над 96 хил. Така осигурените през 2015 г. са 6.35 млн. души, или с близо 2.5% повече в сравнение с прогнозата за 2017 г.", коментират оттам.

Друго разминаване идва от прогнозата за приходите от вноски от самоосигуряващи се, която е базирана на запазване на диференцирания минимален осигурителен доход. В същото време в законопроекта за бюджета на НОИ, както и в средносрочната бюджетна прогноза, е залегнало увеличение на диференцираните прагове, което, според ИПИ води до подценяване на приходите от здравни осигуровки на самоосигурените в размер на поне 9% и би означавало около 13.6 млн. лв. повече приходи.

По закон НЗОК не може да трупа излишъци и преизпълнението на приходите отива за здравни плащания. "С други думи, подценяването на приходите означава допълнителни възможности за разходи в края на годината без особена прозрачност", коментират от ИПИ. От института напомнят, че и разходите са подценени и се залагат по-малко пари, отколкото ще се платят тази година, особено за болници и лекарства.


© 2023 BBA All rights reserved!