НЗОК договаря директно ставите и имплантите

03.10.2018

Източник: в. Монитор

Националната здравноосигурителна каса ще договаря пряко всички медицински изделия като стави, скъпи стентове и импланти, а не както досега само да плаща, а договарянията да осъществяват болниците. Това става ясно от проектонаредба, предложена за обществено обсъждане от здравния министър Кирил Ананиев.

Занапред изделията ще бъдат разделени на групи и включени в два списъка. В единия ще бъдат тези, за които плащаме и досега до определен праг, а в другия ще са много скъпите, разясни за "Монитор" говорителят на касата Багряна Маркова. НЗОК директно ще договаря и ще купува от производителя медицинските изделия за болниците, посочи тя.

Към момента лечебните заведения се пазарят с дистрибуторите на едро за по-масовите изделия като изкуствени стави, например. Касата поема само цената на българските до определени прагове -1050 и 1800 лв. според това каква е ставата. Ако пациентът иска друго производство, си доплаща разликата. Скъпите изделия като изкуствено сърце, което струва 130 000 лв., се покрива изцяло от НЗОК и сега.

Всяка година, както и досега тя ще обновява списъците на въпросните изделия на базата на прогнозни бройки болни, като ще включва и нови позиции.

"Възможността за НЗОК да сключва договори с производители или търговци на едро с медицински изделия, представили най-раз ходоефективни за бюджета на НЗОК предложения, е предложение, отново свързано със спазване на бюджетната дисциплина, стриктно придържане към нормите на Закона за публичните финанси, както и със стремежа на НЗОК да осигури достъп на повече здравноосигурени лица до необходимите им съобразно здравословното им състояние медицински изделия", посочва в мотивите към про ектонаредбата здравният министър Кирил Ананиев.


© 2022 BBA All rights reserved!