Няма да се продават лекарства от машини - държавата оттегля подкрепата си за проекта

30.09.2020

Източник: в. 24 часа

 

Инвестиционният проект за поставяне на машини за продажба на лекарства извън територията на аптека е прекратен от правителството. Причината - фармацевти от цялата страна и техният съюз обявиха, че законът не позволява реализирането на подобна идея.

"В петък проведохме задълбочен дебат с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Още тогава премиерът нареди проектът за вендинг машини за лекарства да бъде оттеглен", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред "24 часа".

На последното си заседание Министерският съвет одобри меморандум между държавата и компанията "Пос Фарма" за приоритетен инвестиционен проект за 20 млн. лв. В решенията на правителството е записано, че става въпрос за изграждането на виртуален високотехнологичен център за контакти с клиенти в София.

От доклада на министъра на икономиката става ясно, че инвестицията на "Пос Фарма" от 20 млн. лв. ще се използва за купуване на машините и оборудването на офис центъра, като финансирането ще дойде от банкови заеми.

Разкритите работни места е трябвало да бъдат 50

Идеята включва и поддържане на база данни за всеки потребител относно здравословното му състояние.

Като първокласен инвестиционен проект идеята трябваше да ползва и насърчителни мерки от държавата. Те са свързани със сроковете за административно обслужване, финансово подпомагане от 125 хил. лв. за обучение и помощ от 232 034 лв. за поемане на осигурителни здравни вноски на работниците за 12 месеца.

Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина обаче позволява през вендинг машини да се продават само някои лекарства без рецепта, и то ако самата машина е поставена до аптека. А идеята на "Пос Фарма" предвижда машините да са в населени места без аптека, както да се продават и лекарства с рецепта.

"Това е незаконно към момента, няма и как продажбата на медикаменти да се контролира от фармацевт", коментира проф. Асена Сербезова -председател на Българския фармацевтичен съюз. Според нея дори да се промени законодателството, не било ясно как ще осигурят условия за съхранение на лекарствата, как ще се осъществи фармацевтичната грижа, като няма електронна рецепта, кой ще осъществи контрола по предписанието и как автоматът ще прецени дали една рецепта е фалшива, или не. "Ние не сме против технологиите, но те трябва да следват човека и да обслужват медицинския специалист, а не да го заменят", коментира още проф. Сербезова.

"Пое фарма" направила проучване в България и установила, че 4569 населени места в страната с общо 1435 889 жители са лишени от постоянен достъп до аптека.

Министър Борисов обясни, че проектът, който министерството е сертифицирало по Закона за насърчаване на инвестиции, е бил за технологичен център и вне дряване на специализиран софтуер.

Сертификатът не се отнася за вендинг машини, тъй като не се подпомагат проекти в сектор "Търговия"

Икономическото ведомство е съгласувало проекта с Министерството на здравеопазването. "Аз винаги съм се борил да има консенсус с всяка една заинтересована страна. Фармацевтичният сектор не е бранш, с който министерството на икономиката комуникира", поясни министър Борисов. Впоследствие министърът на здравеопазването изразил позиция, че проектът не е устойчив.

Именно затова в петък е била проведена среща на двамата министри с премиера Бойко Борисов, за да се изчисти всяка неяснота в проекта. Така още на 25 септември - в същия ден, в който решението на Министерския съвет е протоколирано, то е изтеглено.

"Апарати за продажба на лекарства може да има за такива, които се отпускат без рецепта. Като например за понижаване на температурата и болкоуспокояващи", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов във вторник по Би Ти Ви. Той допълни, че "Пое Фарма" сама е изтеглила документите си.

Промяна в закона не е обмисляна

и категорично не е имало такива намерения в полза на това конкретно дружество.

"Министерският съвет отмени проекта, за да не остава в обществото усещане за непрозрачност. Този проект, като бъде одобрен, не означава, че от утре ще започнат да се продават лекарства от машини. Ако тази инвестиция противоречи на нашето законодателство, няма да се случи", добави проф. Ангелов.

По думите му подобни вендинг машини за лекарства има в САЩ и Канада, но те са разположени в социални институции.

"Пое Фарма" е оттеглила инвестиционното си намерение, тъй като е осъзнала, че е трябвало на по-ранен етап да осънето им бе спрян. ществи контакт със съсловната организация на фармацевтите, както и с пациентските организации, заяви пред "24 часа" един от собствениците

Емил Папазян. По думите му разговори вече се водят.

"Ако срещнем разбиране, ще възобновим проекта за българския пазар. В случай че не го възприемат, ще продължим на външните пазари, защото интересът е огромен", поясни Папазян.

***

Основният акционер във фирмата работел за Марешки до 2015 г.

"Пос фарма" е създадена през 2019 г. Капиталът на дружеството е 280 хил. лв. и се разпределя между трима акционери - Иван Манолов с 33%, който е и изпълнителен директор, Емил Папазян с 35,71% и Едуард Мътърян с 31,29%.

Папазян е работил за лидера на "Воля" Веселин Марешки до 2015 г. като мениджър по продажбите. След това трупа опит в други компании.

Едуард Мътърян има опит в строителството и ще отговаря за изграждането на колцентъра. Бил е управител и член на борда на много дружества, сред които "Трансстрой-Бургас" и "Водстрой".

Иван Манолев представлява компанията. Той е финансист, участва в управлението на инвестиционния посредник "Астра Асет мениджмънт" и "Одесос холдинг", в който е миноритарен акционер.


© 2023 BBA All rights reserved!