НС даде над 115 500 лв. за дезинфекция, маски и ръкавици, МС над 416 000 лв.

12.10.2020

Източник: в. Монитор

 

Малко над 115 500 лева е похарчило Народното събрание от началото на пандемията с COVID-19 от март до края на август за дезинфектанти, маски, ръкавици и очила както за депутатите, така и за служителите на администрацията. В тази сума влизат и услуги по дезинфекция на сградите на парламента -старата сграда, Партийния дом, почивната база във Велинград, както и всички транспортни средства — коли и бусове. Наред с това обаче от администрацията на НС са осигурили и предпазни прегради за служителите, които приемат и обслужват външни лица.

На свой ред от МС, в това число областните администрации и държавни комисии и агенции, които са към системата на Министерския съвет, са изразходвали над 614 000 лева, за да приложат различни мерки срещу разпространението на коронавируса. Така от самия бюджет на МС с тази цел са отделени над 197 000, които са отишли за маски и шлемове, очила, предпазни ръкавици, спирт и дезинфектанти, антибактериални кърпи. Тук са включени и инфрачервени и дигитални термометри, както и пулсоксиметри за измерване на моменталната кислородна сатурация на служителите. От областната управа в София са закупили антибактериална лампа, която ползват на входа на администрацията. От областните администрации във Велико Търново, Враца и Разград пък използват акумулаторни пръскачки, за да дезинфекцират сградите, в които се намират. За чиновниците в областните управи във Велико Търнов, Плевен, Силистра, Стара Загора и Търговище пък са поставени паравани в центровете за обслужване с цел създаване на безконтактен режим на работа с граждани и клиенти, както и поставени прегради на топли и студени витрини за хранене и на рецепция за обслужване на клиенти в почивната база в Слънчев бряг.

За част от чиновниците в Кюстендил и Плевен пък са закупени лаптопи, нужни за осъществяване на работа в домашна среда, т.нар. хоум офис. Дистанционната форма на работа е въведена мярка в МС с цел безпроблемното функциониране на администрациите при спазване на препоръките към работодателите в организиране на трудовата дейност при засилени противоепидемични мерки. В самата сграда на МС пък се влиза след мерене на температурата. Над 218 000 лева евросредства пък са били предназначени за

Държавната агенция за бежанците, като парите са дошли от Фонда за убежище. Тях агенцията е използвала за биоцидна обработка в териториалните поделения на помещенията, в които са настанени чуждестранни граждани, търсещи международна закрила, както и за лични предпазни средства и материали. В доклада си за това как се харчат парите за прилагане на мерките от МС посочват, че областните управители в качеството им на председатели на Областните кризисни щабове организират, координират и контролират получаването и разпределението на дарения, направени в полза на здравни заведения, набират информация за пристигнали от рисковите държави лица, които не са се свързали със здравните органи, следят и за неспазване на наложена задължителна домашна карантина, струпване на много лица и други.


© 2023 BBA All rights reserved!