Средно с 10 на сто нарастват цените на всички клинични пътеки

28.07.2020

Източник: Zdrave.net

 

С 30% се увеличават заплатите на огромна част от работещите в системата на здравеопазването. Това стана ясно от думите на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов на пресконференция днес.

Допълнителни 12,4 млн. лв. ще бъдат насочени към над 6000 души от здравната система,

като този разход е устойчив и се запазва и през 2021 г., инфомира министърът.

Става въпрос за 2468 души, работещи в РЗИ, 203-ма служители от Националния център по заразни и паразитни болести, 87 служители от Националния център по радиобиология и радиационна защита, 170 работещи в Националния център по обществено здраве и анализи, 175 – от Изпълнителната агенция по лекарствата, 99 – от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, 1440 от психиатричните болници, 511 от центровете за трансфузионна хематология, 73 от НЕЛК и 821 от системата на НЗОК, командировани за подсилване на усилията в здравните инспекции.

Увеличават се също така средствата по Наредба 3. За целта е отделен

допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв.

От тях 9,5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и коронавирус. 2 млн. лв. се разпределят между лечебни заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни болести, 12 центъра за психично здраве, 22 психиатрични болници.

„Сериозен проблем има и в общинските болници. Затова за оставащите пет месеца до края на годината се отпускат 19 млн. лв. в над 70 общински болници с оглед на достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор „Здравеопазване“ и увеличаване на заплатите на работещите там“, каза проф. Ангелов.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв.,

с които ще се увеличат клиничните пътеки средно с 10%. „Има много недофинансирани клинични пътеки, там процентът ще бъде по-висок, а където са добре финансирани, процентът ще бъде по-нисък“, уточни министърът и допълни: „Този ефект ще доведе до увеличаване на приходите в над 350 лечебни заведения в България, от които 130 общински болници, 28 областни, 62 държавни, в това число и университетски болници. Това ще допринесе за възможността за увеличаване на заплатите на над 17 000 лекари от болничната помощ, над 44 000 професионалисти по здравни грижи в болничната помощ и над 10 000 души немедицински персонал“. Той подчерта още, че в Анекса, който ще направи законово възможно увеличаването на цените на пътеките, ще бъде изрично записано, че средствата са само за възнаграждения на работещите в лечебните заведения. Същото важи и за 19-те милиона лева, които се отпускат за общинските болници. Остава и вече записаното в още неподписания Анекс увеличение на всички клинични пътеки с 20 лв., които се предполага да компенсират частично лечебните заведения при тестване на пациенти за COVID-19.

Проф. Ангелов каза още, че предстоят срещи и с договорните партньори – БЛС и БЗС, с които ще бъдат обсъдени

възможностите за повишаване приходите в извънболничната помощ –

на над 4500 общопрактикуващи лекари, над 4000 специалисти от СИМП, над 4500 дентални лекари и над 300 лаборатории.

Министърът се спря и на осигурените допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. за работещите на първия линия при борбата с COVID-19. „Тези 1000 лв. чисто са гарантирани до края на тази година, сумата до края на годината е 107 млн. лв., които гарантират получаването на средствата от всички – над 4500 медици в лечебните заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП, над 160 медиатори в 70 общини, над 1500 служители в РЗОК, командировани в РЗИ“, посочи той. Проф. Ангелов припомни и туристическите ваучери за 210 лв., осигурени за всички работещи на първа линия, като уточни, че общата сума по това перо възлиза на 15 млн. лв.

Министър Костадин Ангелов отчете и

осигуряването на системата с апаратура и лични предпазни средства и дезинфектанти

По думите му, до момента от МЗ са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, разпределени и предстоящи за разпределяне в университетските и държавните болници. Предстои закупуването на 133 апарата за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общински болници.

„В момента в „БулБио“ има налични 29 760 PCR теста. Допълнително са закупени 83 000 PCR теста, които предстои да бъдат предоставени в лабораториите, които имат отношение към изследването на пациенти за коронавирус“, отбеляза още той и уточни, че лични предпазни средства и дезинфектанти са осигурени за няколко месеца напред.

„Предстои ми среща с голяма част от областните медицински щабове, голяма част от лечебните заведения в страната, за да можем лично, на място да се уверим в тяхната готовност и там, където има необходимост от доставяне на медицинска апаратура, дезинфектанти или лични предпазни средства, да реагираме адекватно, като използваме наличностите в склада в Лозен, където са разположени нашите наличности като възможност на държавата“, каза още министърът.

В заключение той обобщи, че до края на годината в сектора ще влезе финансов ресурс от над четвърт милиард лева.


© 2024 BBA All rights reserved!