Новата здравна карта реже най-много легла в София и Пловдив - не се използват. В столицата са излишни 1600, в Шумен и Бургас са по-малко от необходимото Прегледът при специалист ще трае поне 30 мин

25.04.2018

Източник: в. 24 часа

За 6000 болнични легла по-малко ще плаща НЗОК, след като влезе в сила новата здравна карта. Най-засегнати от промяната ще бъдат София и Пловдив, където ще бъдат отрязани общо повече от половината легла, става ясно от проекта й, качен за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Според направените разчети столицата разполага с 9808 легла за активно болнично лечение, от които реално използва 6024. За да са подсигурени нуждите на софиянци обаче, са нужни 8151 легла, се посочва в проекта. Това означава, че малко над 1600 легла остават излишни.

Подобно е и положението в Пловдив. От 5534 легла реално използвани са 3631. Според специалистите на Пловдив и областта са необходими 4397 легла, т.е. за 1137 легла НЗОК ще откаже да сключи договор.

Следват ги Варна и Пазарджик, съответно с 456 и 405 легла повече от необходимото.

За разлика от тях обаче в Шумен и Бургас се оказва, че има недостиг. Тези области ще имат възможност да разкрият нови легла - съответно 52 и 12, и да сключат допълнителни договори със здравната каса.

Новият вариант на здравната карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души, т.е. на 100 хил. души да се падат 66,6 лични лекари. Отчита се обаче недостиг - при необходими 4787 джипита договор със здравната каса са сключили 4293. В същото време обаче в областите Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Стара Загора личните лекари са повече от нужното, сочи анализът.

Както и в предишния вариант на здравната карта се предвижда лекарите специалисти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. Те ще работят с пациенти по 6 ч, т.е. ще приемат до 12 болни дневно. Ще трябва да заделят и по 2 часа за попълване на документация за здравната каса. За определени специалисти работният ден може да е до 7 часа.

Документът предвижда на 1000 души да се пада един зъболекар, а на 100 хил. души - 180 сестри.

Здравната карта предвижда още и разкриване на центрове за трансплантация на бял дроб и панкреас, каквито в момента у нас не се извършват.

"На база на наличния капацитет от специалисти и медицински дейности от най-високо ниво на компетентност е предвидена възможност за развитието на трансплантация на панкреас и бял дроб у нас", обясниха за "24 часа" от МЗ.

Предишният вариант на здравната карта бе отменен от Върховния административен съд през октомври 2017 г., тъй като постановлението на Министерския съвет не бе обнародвано в "Държавен вестник". Картата беше въведена от здравния министър Петър Москов в предишния кабинет "Борисов", за да определи потребностите на населението от лечебни заведения в отделните райони на страната.


© 2024 BBA All rights reserved!