Нова апаратура в помощ на нуждаещите се мъже и двойки

21.09.2022

Източник: САГБАЛ "Д-р Щерев"

 

Репродуктивният екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ продължава да разширява обхвата на грижите, които предлагаме в помощ на пациентите, борещи се за зачеване със своето мечтано бебе. От лятото на 2022 отделението ни по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии се оборудва с нов модел устройство,  което подпомага възпроизводството при мъже с нарушения на еректилната функция (причинени от психологическа травма, антидепресанти, други медикаменти), както и при увреждания на гръбначния стълб (парализа, частична парализа и други).  

 

Новата специализирана апаратура (виброеякулатор) работи чрез механична стимулация, а не чрез стимулация с ток на простата.

При приложението на методиката се извършва  инструктаж от биолог или андролог, за да може процедурата да е безвредна и безболезнена. При успешно отделяне на еякулат, последният може да бъде изследван и при наличие на подвижни сперматозоиди съответно замразен и използван в подходящ момент за интраутеринна инсеминация или инвитро процедура, в зависимост от качеството му.

 

Наличието на представената апаратура може да се улесни процесът на забременяване при посочената патология при мъжа и да се избегнат някои по-инвазивни процедури като тестикуларна биопсия или епидидимална аспирация.

 

Важно за пациентите ни, претърпели травма на гръбначния стълб - добре би било да направят опит за замразяване на сперматозоиди до 6 месеца след травмата и максимум до 2 години след нея. Отлагането във времето може силно да намали производството на сперматозоиди.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!