Нов тест за повишаване на успеваемостта от инвитро процедура

30.06.2022

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"

 

От месец юни Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въвежда серия от нововъведения в своите ембриологична, андрологична и генетична лаборатории, насочени към подобряване на шансовете за успех на двойки, борещи се за забременяване. Първото нововъедение, което ви представяме е специализиран тест за еднометриален микробиом за жени, на които предстои процедура по асистирана репродукция . Целта на този молекулярен тест е да се оцени цялостния профил на бактериите в ендометриума и да подобри лечението на пациенти с безплодие. Този тест предоставя цялостна картина на ендометриалния бактериален и фунгициден (гъбичен) състав, като засича над 20 от най-често срещаните бактерии в ендометриума, както и идентифицира най-разпространените патогени, които причиняват хроничен ендометрит (възпаление на тъканта на матката) и може да определи дали микробната среда на матката е годна за имплантиране на ембриони. В зависимост от резултатите се преценява дали да се направи ембриотрансфер или лечение с антибиотици/пробиотици, ако е необходимо, за да се балансира микробиома.


За да се определи пълния ендометриален микробиомен профил се взема проба от ендометриална тъкан или ендометриална течност между 15-ти и 25-ти ден от началото на менструалния цикъл като се използва RealTime PCR технологията. Това позволява таксономично определяне и относителни количествени стойности на всяка бактерия, присъстваща в анализираната проба.


Позитивен резултат позволява идентификацията на дисбиотични или патогенни бактерии, с ендометриална микробиота без доминиращ Lactobacillus (< 90%); засичане на специфични бактерии, които причиняват CE  (Ерозия на шийката на матката - Enterococcus spp., Enterobacterum, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Mycoplasma spp., Ureaplasma spp.) и/или патогени, асоциирани със сексуално предавани болести (Gardnerella vaginalis, Eubacterium, Sneathia, Megasphaera, Lachnobacterium, Leptotrithia, Fusobacterium, Clostridium, Mobiluncus, Corynebacterium, Peptostreptococcus, Atobium, Candida spp.) (Chlamidia, Neisseria spp, бактериална вагиноза и др.). Резултатите от изследването са свързани до голяма степен с неблагоприятните репродуктивни резултати (нисък процент на имплантация и повишен процент на спонтанни аборти).Отрицателен резултат индикира, че ендометриалният микробиом е нормален (Lactobacillus доминира в ендометриума, с висок процент Lactobacilli, ≥ 90%).


Тази информация може да помогне на лекуващия ми лекар да определи дали микробната среда в матката е благоприятна за имплантация на ембриона. В зависимост от резултата, специалистът може да препоръча провеждането на ембриотрансфер или леченние с антибиотици и пробиотици, при необходимост, за възстановяване на микробиома. Резултатът е повишаване на успеваемостта от предстоящата процедура по асистирана репродукция. За повече информация за случаите, в които тестът е препоръчителен, може да се обърнете към вашия лекуващ лекар от екипа ни от репродуктивни специалисти.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2023 BBA All rights reserved!