Нов рекорд по заразени с коронавирус в света

17.08.2020

Източник: в. Монитор

 

Броят на случаите с коронавирус в света се е увеличил с 294 237 през последните 24 часа, което е нов рекорден прираст на денонощна база, снощи Световната здравна организация (СЗО).

По нейни данни от началото на пандемията досега в света са били регистрирани над 21 милиона случая с новия коронавирус, от които над 755 хиляди са завършили със смърт, предаде ДПА.

Досегашният рекорден дневен прираст в глобалния брой на заразените бе отчетен на 31 юли - малко над 292 хиляди.

По абсолютен брой на установените носители на вируса най-засегнати са САЩ, Бразилия и Индия. За последните седем дни във всяка от тези държави са регистрирани по над 100 хиляди нови случая. Експерти твърдят, че броят на случаите, за които не е съобщавано, е вероятно значително по-голям.

Междувременно властите на САЩ одобриха нов коронавирусен тест на базата на слюнка, който не изисква назофарингеален тампон. Това се посочва в изявление, публикувано в събота на уебсайта на Агенцията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и човешките ресурси в САЩ

Съобщава се, че тестът е разработен от учени от Йейлския университет. Помощник-секретарят по здравеопазването и човешките ресурси Брет Джуруар заяви: "Това е друго иновативно решение, което ще помогне да се намали разходът на средства за провеждане на подобни тестове".

В изявлението се отбелязва, че не е необходим тампон за използване на SalivaDirect, което елиминира необходимостта пациентите да изпитват дискомфорт. Както е посочено в ръководството, "пробата от слюнка може да бъде поставена във всеки стерилен контейнер". Очаква се резултатът да може да бъде получен в много лаборатории в Съединените щати. Според отдела този метод "потенциално намалява риска" от инфекция с коронавирус на специалисти, които провеждат тестовете.

Създателите му смятат, че цената на теста "SalivaDirect" в САЩ ще бъде около 10 долара.


© 2024 BBA All rights reserved!