Нов рамков договор до 28.02

10.02.2017

Източник: в. Труд

 Националният рамков договор (НРД), който се подписва всяка година между Българския лекарски съюз (БЛС) и здравната каса, вероятно ще бъде подписан до 28 февруари. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на здравеопазването.

За целта служебният вицепремиер по социалните политики и здравен министър д-р Илко Семер джиев е провел две последователни срещи с НЗОК и БЛС. "Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан", заяви министър Семерджиев и припомни, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и здравната каса е основен приоритет в мандата му.

Законодателни промени

И двете ръководства представиха проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги призова за гъвкавост в преговорите. "Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени", каза министър Семерджиев.

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев Националният рамков договор е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.

И двете страни в преговорите изразиха задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС изразиха категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.


© 2024 BBA All rights reserved!