Нов праг за затягане на мерките - по 200 души с CОVID на ден

08.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

Стигнат ли новите случаи на коронавирус 200 на ден и тази бройка се задържи известно време, това е сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев след поредното пиково денонощие. Във вторник бяха регистрирани 174 инфектирани, като отново процентът положителни проби е над 6. А само в София новите случаи са 86 -колкото бяха за седмица в цялата страна в края на май. Регионално за столицата обаче нови мерки няма да се въвеждат.

"Това не е голямо нарастване, съпоставено с гъстотата на населението, и не е някакъв пик. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса, и ако той ескалира, сме готови във всеки един момент да предприемем необходимото. Ескалацията ще настъпи, ако заразените надскочат 200 души, и то за по-продължителен период", обясни Ананиев.

Само преди два месеца здравните власти бяха посочили за пример израелския модел - над 100 нови заразени в 3 последователни дни, след което мерките трябваше да се затегнат. Той бе предложен за следване на премиера от Националния оперативен щаб. Когато обаче тази хипотеза настъпи и все по-често случаите започнаха да надвишават 100 дневно, разпространението на заразата беше все още клъстерно и можеше бързо да се ограничи. Затова се реши да не се връщат по-строги мерки, а само носенето на маски на закрито. А извънредната обстановка бе удължена за трети път - до края на юли.

Продължават разговорите със страни от ЕС, Шенгенското споразумение, както и с трети страни за реципрочни взаимоотношения относно пътуването и влизането на гражданите на съответните държави, както и поставянето им под карантина. "Още не съм издал заповедта, в която ще бъде посочен пълният списък на тези страни, защото с някои от тях продължават да се водят разговори", обясни Ананиев.

14-дневната карантина за пристигащите от Великобритания, Португалия и Швеция обаче ще остане, каза той.

През май здравната каса е платила само 330 теста в пялата страна при средно 2000 теста, които се правят на ден у нас, коментира във вторник шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров и попита дали останалите са за сметка на болниците, лабораториите и самите пациенти.

"3 са механизмите на финансиране на тестването за COVID-19. За настанените в болница плаща НЗОК, а за тези, които са под набюдение или карантина у дома - РЗИ, на които министерството е осигурило необходимия ресурс. Третата група се тестват по свое желание", изясни казуса министърът.


© 2024 BBA All rights reserved!