Нов модел на медицинската помощ обеща здравният министър

02.02.2018

Източник: Zdrave.net

Изцяло нов модел за медицинската помощ у нас ще разработи екипът на здравния министър Кирил Ананиев в близките месеци. Това стана ясно от изказването му пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол, които обсъждаха проблемите на общинските болници по предложение на представителите на левицата Георги Йорданов и Илиян Тимчев.
Темата за трудностите в общинското здравеопазване очаквано стана повод за дебат за проблемите в сектора като цяло.

„Нашето здравеопазване е болно, то се нуждае от лечение, но толкова години никой не написа рецептата“, заяви министър Ананиев, като подчерта, че въпреки че всяка година в сектора се наливат между  300-400 милиона лева, българският пациент не е доволен от качеството на лечението. Пред парламента той пое ангажимент в близките няколко месеца да разработи нов модел за регистриране, функциониране, финансиране и управление на медицинската помощ, който да измести сега съществуващия. Когато той бъде изработен, обясни министър Ананиев, ще бъде детайлно обсъден с множество експерти от законодателната власт, както и представители на съсловните организации.

„Моделът от 1999 година се е изчерпал напълно“, категоричен бе Ананиев, като подчерта, че той не може да бъде подобрен със странични и палиативни мерки.

Депутатите приеха предложението на ГЕРБ в срок до един месец здравният министър да представи в ресорната комисия методика за финансиране на общинските лечебни заведения, а до три да е готов с концепция за стабилизирането им. То бе представено от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. 

Парламентът обаче не прие предложението на БСП до средата на март да бъде изпълнено решението на надзорния съвет на НЗОК, според което надлимитната дейност на болниците за 2016 г. да бъде изпълнено. От левицата настояваха още здравният министър да представи стратегия за кадрово обезпечаване в общинските болници, както и модел за финансирането на този тип лечебни заведения съобразно с демографските особености в района. Не бе прието и предложението на ДПС министърът да разработи концептуален модел за специализация и продължаващото обучение на кадрите.

Според д-р Дариткова здравният сектор се нуждае от цялостно реформиране, а разглеждането само на общинските болници не решава проблемите в него. Тя изтъкна, че има разкъсване на връзките между отделните звена на медицинска помощ.  В контекста на проблемите на общинските болници д-р Дариткова посочи, че има старо решение на социалното министерство за осигуряване  за здравно-социална грижа и посочи, че тя може да се вмени на общинските болници и да им даде възможност за развитие. 

Според депутата от ДПС и зам.-председател на парламента д-р Нигяр Джафер спестените от общинските болници средства няма да спасят държавните лечебни заведения. Тя изтъкна, че системата е прекалено фрагментирана и деленето на общинско, държавно и частно здравеопазване няма да реши нито един проблем. „Не приемаме тезата, че Министерство на здравеопазването няма ангажимент към общинскителечебни заведения“, категорична бе тя. Д-р Джафер изтъкна, че общинските болници ползват едва 15% от средствата за здравеопазването, като в същото време обслужват два милиона души население.  Тя даде и пример с различното финансиране по райони, като посочи, че касата заплаща с 35 лв. за пациенти в Нови пазар и Преслав срещу 350 в София. „Няма корупция в тези болници, за разлика от много други, които предлагат висш пилотаж в медицината“, заяви още д-р Джафер. Тя допълни, че общинските болници са представили рационално предложения за решавана на проблемите им, като преразглеждане на медицинските стандарти и актуализация на клиничните пътеки. Д-р Джафер бе категорична и че лимитирането в системата не е довело до  желания резултат. 

Според депутата от БСП доц. Георги Йорданов общинските болници трябва да се финансират подобно на ведомствените и да получават издръжка от МЗ. 


© 2024 BBA All rights reserved!