Нов метод за изследване за съдови заболявания

14.02.2023

Източник: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ се прилага нова технология за ранна диагностика на съдови заболявания в целия човешки организъм. Технологията е изцяло българско нововъведение и беше представена от проф. Иво Петров на големите международни научни конгреси VEITHsymposium в Ню Йорк и на PAIRS 2023 в Дубай.

 

Изследването е дигитално обработена инфрачервена термография, базирана на изкуствен интелект, чрез която могат много рано да се разпознаят проблеми на мозъчните и на периферните съдове.

 

Инфрачервената термография се базира на идея преди повече от 2500 години, когато Хипократ е написал, че ако някоя зона от човешкото тяло е с по-висока или по-ниска температура от околните тъкани, то в тази зона има някакво заболяване. Най-авангардната дигитална технология за обработка на образите от инфрачервена термография е плод на българския гений. Технологията е базирана на изкуствен интелект, като оптимизира и детайлизира получената информация. Няколкото екипа в България, които се занимават с установяване на съдова патология чрез термовизуална диагностика – включително и екипът на проф. Иво Петров, вече са доказали ефективността на метода при над 1000 пациенти. Предимството на този метод е, че е много подходящ за масов скрининг, тъй като протича за няколко минути. Освен това е абсолютно безвреден и безболезнен. Дори не изисква директен контакт между лекар и пациент, което е още по-актуално, предвид скорошната епидемична ситуация. Това прави технологията безценна като скринингов метод.

 

Инфрачервената термография е ефективна както за откриване на сърдечносъдови, така и на онкологични заболявания. Първи опити за термовизуална дигностика са правени още в средата на ХХ век. Но напоследък се развиват базираните на изкуствен интелект софтуерни технологии, даващи възможност за получаване на образ с много висока резолюция, която позволява на лекарите с изключителна прецизност да разграничат патологичната съдова зона от околните тъкани. Така може да се установи точно къде има съдов проблем.

 

За кои пациенти е изследването инфрачервена термография, базирана на изкуствен интелект

 

Тази методика може да бъде използвана още при първата среща между лекар и пациент, независимо с каква специалност е лекарят. Термографските образи са впечатляващо категорични къде точно е локализирана съдовата патология. Напълно ясно се вижда, например, крайник на диабетик с намалено или липсващо кръвоснабдяване. Много пациенти със захарен диабет отдават оплакванията си на невропатия, на възрастови промени или на ставни заболявания. А всъщност при 20-25% от диабетиците тези оплаквания са от съдова патология. И най-вече от запушвания на съдовете поради склонността при тези пациенти към възпаление на артериалната стена - много по-рано се развива атеросклеротичният процес.

 

Когато лекарят установи промяна на температурата на една зона на човешкото тяло в сравнение с околните тъкани, независимо дали  е повишение или намаляване на температурата - е на лице съмнение за заболяване на този орган. Когато се  регистрира понижаване на температурата на горен или долен крайник или ако невролог в симптоматиката, която един пациент му споменава, има съмнение за стеснение на съд, кръвоснабдяващ крайника, може да се приложи този метод. Изключително безвреден е, тъй като не се използват рентгенови лъчи, нито контрастна материя, която не е безобидна за бъбреците. Нито се разчита на субективното усещане на ръката на специалиста, който се опитва да установи дали температурата е ниска или висока. Температурата се измерва с термокамера, базирана на добра резолюция. И тези образи в резултата на обработката с изкуствен интелект предоставят информация за зоната колко добре е кръвоснабдена. Дори и в такива зони като черепа може да се установи дали една съдова територия е различна спрямо друга съдова територия въз основа на температурата. Недобре кръвоснабдените участъци са оцветени в определен цвят и много отчетливо може да се види къде има страдание или напълно запушени съдове. След възстановяване на кръвотока в запушения съд, мястото вече е оцветено в жълто ли червено. 


© 2024 BBA All rights reserved!